arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Aansluittechniek voor de levensmiddelenindustrie

7 maart 2016
Turck

Speciaal voor hygiëne en standaard toepassingen in de levensmiddelenindustrie heeft Turck drie aansluittechniek series ontwikkeld. De TFG, TFE en TFW series voldoen aan de veeleisende toepassingen in de levensmiddelenindustrie.

Hygiënisch ontwerp

De connectoren van de series TFG en TFE zijn dusdanig geconstrueerd dat kleine tussenruimtes zoveel mogelijk vermeden worden. Verontreinigingen laten zich hierdoor eenvoudiger en effectiever verwijderen dan bij standaard connectoren. Daarvoor zorgen ook de gladde oppervlakten van het toegepaste connector materiaal en de moeren van V4A roestvaststaal.

FDA Conform

Alle materialen van de Series TFG en TFW zijn door de FDA in het voedingsmiddelenbereik toegelaten. De oppervlakten mogen direct of indirect, zoals door afdruppelend condenswater, met de voedingsmiddelen in contact komen.

Ecolab gecertificeerd

Ecolab test en certificeert als onafhankelijke partij de bestendigheid van apparatuur welke ingezet worden in hygiënische toepassingen met reinigingsprocessen, die met Ecolab producten doorgevoerd worden. Testen met de Turck aansluittechniek series voor de levensmiddelenindustrie wijzen uit dat de toegepaste materialen door de agressieve reinigings- en desinfecteermiddelen P3-topax 500, P3-topax 66, P3-topax 990, P3-topactive 200 en P3-topactive OKTO niet beïnvloed worden.

Bescherming tegen vochtigheid

De series TFG, TFE en TFW voldoen aan de beschermingsklasse IP67 en IP69K. Terwijl IP67 betrekking heeft op onderdompeling van 1 meter onder water voor een half uur, stellen de IP69K tests zeker dat de apparatuur beschermt is onder invloed van hogedruk- en stoomstraalreiniging.

"Bestand tegen agressieve reinigings- en desinfecteermiddelen en wisselende temperaturen in de levensmiddelenindustrie is een 'must'."

Zekerheid door praktijkgerichte temperatuurschok testen

Omdat de strenge eisen van de reinigingsprocessen in de levensmiddelenindustrie met IP-testen niet volledig afgedekt worden, voert Turck verdergaande testprocedures door. Daarbij handelt het zich om natte temperatuurschok testen gebaseerd op realistische praktijk omstandigheden. De te testen apparatuur wordt elke keer zowel voor als na de temperatuurwisseling onderworpen aan functietesten.

De Turck huisnorm TSS 1204 is gericht op veelvuldige praktijkproblemen bij reinigingsprocessen: worden warme objecten koud afgespoeld, krimpt de lucht (bijvoorbeeld in de connector) samen. Door het zo ontstane zuigende effect kan vochtigheid in de connector getrokken worden. In de TSS 1204 test wordt de apparatuur acht keer voor 5 minuten in kokend water en aansluitend voor 5 minuten in ijswater ondergedompeld.

De Turck huisnorm TSS 1205 is een zeer bijzondere test die nagenoeg gelijk aan de praktijk is waarbij de gebruikelijke reinigingsprocessen in de voedingsmiddelenindustrie gesimuleerd wordt. Hierbij wordt de apparatuur verwarmt naar een temperatuur van 60 °C en vervolgens met P3 Topactive 200 in geschuimd. Het reinigingsmiddel reduceert de oppervlaktespanning van water om een optimale reinigende werking te bereiken. Na een verblijfsduur van 20 minuten volgt een onderdompeling van 5 minuten in ijswater. Deze testprocedure wordt acht keer herhaald.

Alle drie aansluittechniek series voor toepassing in de levensmiddelenindustrie voldoen aan de hoge eisen van de Turck huisnormen TSS 1204 en TSS 1205.

Sluiten