arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Aan de slag met de Fabriek van de Toekomst (Zuidwest)

Robot toekomst

De technologische industrie staat voor grote uitdagingen. Ontwikkelingen gaan steeds sneller en dat vraagt om meer flexibiliteit van je bedrijf. Tegelijkertijd moet de kwaliteit van je productie hoog blijven. Een Fabriek van de Toekomst helpt je met het automatiseren en digitaliseren van de productie.

Tijdens deze sessie leggen we uit wat de Fabriek van Toekomst is, delen de lidbedrijven Festo en ABB hoe zij aan de slag zijn gegaan met de digitalisering van hun productieprocessen en tenslotte krijg je handvatten om zelf in jouw bedrijf aan de slag te gaan met Fabriek van de Toekomst. 

Ervaringen delen

Dennis van Beers, Managing Director Benelux van Festo en voorzitter van FME-regio Zuidwest, trapt het programma af met Festo’s ervaring in Smart Industry op het gebied van prototyping via een digitaal ontwerpplatform. ABB neemt ons vervolgens mee in de digitale transformatie van hun fabriek in Ede, de bijdragen aan de business en do’s en don’ts. Tot slot lichten we de acht transformatiedomeinen van de Fabriek van de Toekomst-aanpak toe en delen we enkele learnings uit het Europese netwerk van Fabriek van de Toekomst bedrijven.

Programma

09:00 uur Introductie
Dennis van Beers opent de sessie en deelt zijn visie op het belang van digitalisering en de ontwikkeling naar een Fabriek van de Toekomst.
Door Dennis van Beers, Managing Director Benelux Festo en voorzitter FME-regio Zuidwest

09:10 uur Praktijkcase Festo ‘Fabriek van de Toekomst’: prototyping via een digitaal ontwerpplatform
Het Festo Concept & Design Centre is opgezet om samen met engineers van klanten ideeën vanuit een schets door te ontwikkelen naar een prototype. In een moderne werkplaats met state-of-the-art machines als CNC draai- en freesbanken, een 3D-printer, vacuümvormer, lasersnijder en natuurlijk voldoende ruw materiaal, is het binnen 48 uur mogelijk om van een eerste schets of 3D- tekening daadwerkelijk een fysiek prototype te maken. De verschillende machine-besturingen zijn geïntegreerd in een digitaal ontwerpplatform waarmee het concept van Digital Twin ingevuld is.
Door Jan Koudijzer,
Market & Technology Development Manager, Festo

09:30 uur Praktijkcase ABB ‘Fabriek van de Toekomst’: digitale transformatie ABB fabriek Ede
Als onderdeel van ABB, het wereldwijd actieve concern op het gebied van energie- en automatiseringstechnologie, produceert de fabriek in Ede sinds 1968 hoogwaardige laagspanningsproducten, waaronder installatiekasten en groepenkasten voor de woning- en utiliteitsbouw. De Plant manager Ali el Abbassi vertelt hoe de digitale transformatie helpt om de leidende markpositie te behouden en de business doelstellingen te realiseren in een snel veranderende wereld. Deze fundamentele transitie bestaat uit de volgende bouwstenen:

  • Mensen: rollen, verantwoordelijkheden, structuren en vaardigheden
  • Processen: workflows, routines, procedures, partners, etc.
  • Technologie: Infrastructuur, toepassingen
  • Duurzaamheid: Mission 2 Zero

Door Ali el-Abbassi, Plant Manager, ABB Ede

09:50 uur Pauze

10:00 uur Toelichting ‘Fabriek van de Toekomst’ transformatiedomeinen
Een Fabriek van de Toekomst is veelzijdig, is niet alleen gericht op automatiseren, digitaliseren en robotiseren van de eigen productie. Zo’n fabriek kijkt verder, integraal. Heeft ook oog voor het optimaal ontwikkelen van medewerkers en samenwerken en kennis delen met partijen in de keten.
Annemarie licht de acht transformatiedomeinen van de Fabriek van de Toekomst-aanpak toe en deelt enkele learnings uit het Europese netwerk van Fabriek van de Toekomst bedrijven.
Door Annemarie Mulder, bedrijfsadviseur bij FME

10:10 uur  Interactie welke ‘Fabriek van de Toekomst’ prioriteiten hebben de deelnemers
We halen jullie prioriteitsdomeinen op via de Mentimeter en zetten deze af tegen de prioriteitsdomeinen die we zien in de Europese benchmark. Wat kan de Fabriek van de Toekomst aanpak jouw bedrijf brengen?
Door Marco Kirsenstein, Business Development Manager Innovatie FME en Annemarie Mulder, bedrijfsadviseur bij FME

10:20 uur Praktisch: zelf aan de slag met de Fabriek van de Toekomst
Hoe start je met de Fabriek van de Toekomst binnen jouw bedrijf? Waar kun je in de regio terecht? Hoe kan FME je helpen?
Door Marco Kirsenstein, Business Development Manager Innovatie FME

10:25 uur Afsluiting
Door Staf Seurinck, Country Managing Director Nederland, ABB en bestuurslid FME-regio Zuidwest

Sluiten