arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

AI for Industry Jaarevent

AI Jaarevent

Het programma van het AI for Industry Jaarevent 2024 bestaat uit zowel praktijkcases van huidige toepassingen van Artificial Intelligence, als een blik naar de toekomst. Het thema dit jaar is ‘Van ambitie naar praktijk’ en de locatie is FME-lidbedrijf Boon Edam in Edam. Er is ruime mogelijkheid om te netwerken tijdens het event.

Het is helaas niet langer mogelijk om te registreren voor dit event.

Van ambitie naar praktijk

In de praktijk blijkt de succesvolle implementatie van AI-toepassingen in onze sector niet vanzelfsprekend. Bij veel bedrijven horen we: ‘We willen wat met AI, maar waar beginnen we en hoe pakken we dat aan?‘ Ook lukt het nog niet altijd om een succesvolle AI-pilot op te schalen naar de dagelijkse operatie.

Deze 4e editie van het FME AI Jaarevent gaat over het vertalen van je ambitie op het gebied van AI, naar een succesvolle strategie en implementatie in de dagelijkse praktijk. Over de succesfactoren voor een goede strategie en implementatie gaan we met elkaar in gesprek bij FME-lidbedrijf Koninklijke Boon Edam, producent van hoogwaardige draaideuren en beveiligde toegangsproducten.

Er is een plenair programma met keynotes en een panelgesprek, en een uitgebreid programma met break out sessies. Voor zowel bedrijven die willen starten met AI, als ervaren bedrijven met interesse in de toekomstige mogelijkheden van AI.

In alle sessies staan praktische use cases en demonstrators centraal. Diverse FME-lidbedrijven en andere organisaties presenteren en delen hun ervaringen uit de praktijk. Ook zijn diverse techno startups aanwezig op het event, met presentaties van hun AI-toepassing.

Programma

13:30 - 14:00 uur | Inloop met koffie / thee
14:00 - 15:15 uur | Plenair programma
15:15 - 15:45 uur | Netwerkpauze
15:45 - 17:15 uur | Break-out sessies
17:15 - 18:00 uur | Netwerkborrel met hapjes en drankjes

Geef je voorkeur aan voor de break-out sessies
Er zijn break-out sessies van 45 minuten in 2 rondes. Op het aanmeldformulier kun je je voorkeur voor de navolgende sessies aangeven. Bij de indeling van de deelnemers over de sessies zullen wij zoveel mogelijk rekening proberen te houden met de opgegeven voorkeuren.

Plenair programma

  • Opening: door Patrick Blommerde van het FME Platform AI for Industry en Amber Fiechter van de FME regio Noord-West Nederland.
  • Keynote: ‘Hoe ga je als ‘kleine-grote speler’ om met AI?' – door Niels Huber, Chairman van Boon Edam. Boon Edam heeft multinationals als concurrent, je kunt niet alles wat zij doen. De huidige techniek kent zoveel mogelijkheden. Wat doe je wel en wat doe je niet? Niels Huber neemt je mee in de keuzes die Boon Edam maakt op het gebied van digitalisering en AI, en de technologische ontwikkelingen waar zij aan werken.
  • Keynote: ‘Data- en AI-gedreven innovatie: hoe doe je dat succesvol in een tijd waarin ChatGPT het toverwoord lijkt te zijn?’ – door Frans Feldberg, hoogleraar Data-Driven Business Innovation aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Uit onderzoek blijkt dat de meeste data- en AI-projecten niet het beoogde resultaat leveren in de praktijk. In zijn keynote biedt Frans oplossingen en concrete handvatten voor succesvolle dataprojecten. Hij beantwoordt vragen over hoe je als organisatie relevant blijft en een gemeenschappelijke taal voor samenwerking en innovatie ontwikkelt. Dit aan de hand van aansprekende voorbeelden en cases.
  • Panelgesprek: Met ondernemers, AI-experts en deelnemers gaan we in gesprek over de toepassing van AI en de succesfactoren voor innovatie, implementatie en opschaling in de praktijk. De panelleden zijn onder andere:
    • Marcel Schnatmeier - R&D Manager bij Boon Edam
    • Frans Feldberg - hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam
    • Ivar van Cuyk - Manager Security Process Management bij Schiphol Group
    • Pim Jansen - Operations Director bij Suplacon
    • Nina Krommedijk - Data Scientist & Business Development Manager bij Datacation

Break-out sessies

1. Bouwen van een data infrastructuur voor toepassing AI

Tijdens deze sessie bespreken we aan de hand van een praktijkvoorbeeld uit de maak-industrie hoe je snel een data-infrastructuur opzet voor AI-toepassingen. We laten zien wat nodig is voor het opzetten van veilige connectiviteit om data van verschillende machines en sensoren te verzamelen met Industrial Edge. Met deze data krijgt het bedrijf nieuwe inzichten in hun operationele data en efficiëntie. Dit kan zowel on-premise als via een hybride datahub in de cloud. Tot slot demonstreren we hoe slimme algoritmes kunnen worden ingezet voor productieoptimalisatie, kwaliteitscontrole en voorspellend onderhoud. Door Meyad Brojerdyan & Joost Willems - Siemens en Arjen van Wijngaarden - FourCo.

2. Predictive Maintenance in de praktijk

De industrie staat voor grote opgaven op het gebied van verhoging van de productiviteit, tekort aan technisch personeel en verduurzaming. AI kan bijdragen aan oplossingen, bijvoorbeeld wanneer het wordt toegepast voor slim en voorspellend onderhoud. Maar hoe start je hiermee in de praktijk en hoe schaal je op? Jurjen Helmus, Lector Industriële Digital Twins aan de Hogeschool van Amsterdam, legt aan de hand van zijn ervaringen en praktijkcases uit hoe bedrijven dit doen. ‘Test before invest’ is daarbij belangrijk. Vervolgens geeft Dr. Jan Verhasselt van Yazzoom zijn presentatie ‘AI als hefboom voor onderhoud en service teams’. Hij toont aan de hand van een aantal use-cases hoe AI ingezet wordt voor data-gedreven onderhoud en waar de meerwaarde ligt in aanvulling op reactief en preventief onderhoud. Ook de lopende proof-of-concept by Boon Edam komt aan bod.

3. Quality Control met behulp van Machine Vision en AI

In deze sessie demonstreert Arran Dinsmore – IBM hoe de visuele inspectie van assets efficiënter kan verlopen door het combineren van mobiele robots en computer vision. In deze demonstratie laat hij een simulatie zien waarbij de ingebouwde camera van een robot verbinding maakt met IBM Maximo Visual Inspection. Hierdoor kunnen computer vision modellen ‘on the edge’ worden ingezet in dynamische omgevingen, zonder dat er ook maar één regel code hoeft te worden geschreven. Vervolgens geeft Gerben Heinen – Sanovo zijn presentatie 'Egg quality control met behulp van hoge resolutie en hoge data rate vision technologie en deep learning AI modellen’. Om haarbreuken in eieren te detecteren heeft Sanovo een vision gebaseerd systeem ontwikkeld, dat met behulp van een getraind deep learning model haarschreurtjes en andere afwijkingen in individuele eieren beoordeelt. Bijkomende uitdaging is de hoge data rate die benodigd is, aangezien er 72 eieren per seconde voor bij komen, waarvan in hoge resolutie meerdere afbeeldingen gemaakt moeten worden. Deze gegevens moeten worden getransporteerd en verwerkt op een centraal systeem.

4. Toepassing Generatieve AI, zoals Chat GPT en andere LLM's

Het gebruik van ChatGPT en andere Large Language Models (LLM's) en Generatieve AI-tools is in het afgelopen jaar sterk toegenomen. Bedrijven zetten dit bijvoorbeeld in om content te creëren, code te schrijven, documenten te doorzoeken en emails te beantwoorden. Inmiddels zijn er ook toepassingen voor de productie-omgeving, bijvoorbeeld voor onderhoud en engineering. Tijdens deze sessie gaan we aan de hand van praktijkcases in op huidige en toekomstige toepassingen van Generatieve AI, hoe je deze implementeert en hoe je omgaat met ‘data veiligheid’. Door Meike Nauta - Datacation, Joost Vos - IBM en Joost Willems – Siemens.

5. Toepasbare innovatie in Field Service Management met AI

Tijdens deze break-out sessie door SAP en Boon Edam staat Field Service Management en AI centraal. Ramon Hendriks van Boon Edam deelt hoe zij hun field service management-processen hebben geoptimaliseerd. Jason Enti van SAP gaat in op de praktische toepassing van AI in SAP Field Service Management. Deze break-out sessie biedt waardevolle inzichten in het verbeteren van serviceprocessen met de nieuwste technologieën.

6. Optimalisatie Planning, Productie en Energieverbruik met AI

In deze sessie zal Ionut Barbu – Bright Cape aan de hand van 2 concrete praktijkcases demonstreren hoe geavanceerde analytische methodes zijn toegepast om productieprocessen te optimaliseren. Eerst bij een MedTech bedrijf dat graag de efficiëntie in zijn productie wilde verhogen. Daarna bij een grote Europese staalfabrikant die zijn energieverbruik wilde verduurzamen. Vervolgens licht Jurgen Bastiaansen – Festo toe hoe de AI-tool Festo Automation Experience [AX] wordt gebruikt in de praktijk. Deze is ontworpen om met behulp van machine learning drie belangrijke gebieden aan te pakken: preventief onderhoud, energie en kwaliteitsoptimalisatie.

7. Flexibele automatisering met Robots, Vision en AI

Tijdens deze sessie geven Daniël Bottema en Allart van de Schootbrugge - AWL een presentatie over ‘Robots en AI in de logistiek: Van theorie naar praktijk’. De inzet van robots in de intralogistiek wint snel terrein, maar hoe ga je van een Proof of Concept naar een volwaardige robot workforce? In deze presentatie nemen we je mee door de stappen van robotimplementatie, van aankoop tot succesvolle integratie, en hoe AI en automatisering een revolutie teweegbrengen in logistieke processen. Vervolgens geeft Bram de Vrught - QING zijn presentatie: ‘AI en Robotica: De nieuwe norm in automatisering omarmt diversiteit’. De toekomst vereist robotisering en automatisering die flexibel en aanpasbaar is en effectief kan omgaan met diversiteit. In deze sessie toont Bram enkele concrete toepassingen, zoals een AI gedreven sorteer robot voor perziken, waarin AI in combinatie met robotisering de benodigde flexibiliteit kan leveren.

8. Op weg naar Autonome Productiesystemen met AI

Bij Meijer Metal produceren 4 lasrobotcellen, 2 verspaningscellen en een kantrobot de hele nacht door, zij worden 24/7 door AGV’s onbemand beladen en ontladen. Reinder Hoekstra van Meijer Metal neemt je mee in de ‘Transformatie tot een Smart Factory’. Hoe pak je dat aan? Hoe krijg je voldoende draagvlak onder je medewerkers? Hoe maak je bij deze transformatie optimaal gebruik van Big Data, AI en bijvoorbeeld een Digital Twin? Vervolgens geeft Pieter Janssen van Prodrive Technologies aan de hand van een praktijkcase een presentatie ‘Op weg naar een volledig geautomatiseerde productieomgeving’. Binnen het bedrijf worden oplossingen ontwikkeld en toegepast die bijdragen aan het doel van de "Lights out factory". Het beperken van menselijke tussenkomst kan de kwaliteit en productiviteit verhogen. Het toepassen van AI kan hierin een rol spelen, maar verdient wel aandacht in de conceptkeuzes die worden gemaakt.

Maak kennis met AI-startups

Er zijn diverse techno startups aanwezig op het event, met presentaties en pitches van hun AI-toepassing. Maak kennis met hun innovaties en wat zij eventueel voor jou kunnen betekenen.

Voor welke datum wil je je aanmelden?
Postadres
Vragen

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten