arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

TechTalk: Plasmatechnologie, de doorbraak voor stikstofverwijdering en desinfectie?

Plasma

Plasmatechnologie wordt al commercieel ingezet in specifieke toepassingen, zoals zaadproductie en in stallen. In deze TechTalk praten we verder over het Technology Readiness Level en over de huidige schaal van de technologie. Ook bespreken we welke elektrotechnische voorzieningen er nodig zijn om de technologie in te zetten.

FME, FEDET en ENVAQUA organiseren een TechTalk rondom de fascinerende en potentieel disruptieve plasmatechnologie.

Wat is plasma?

Naast gas, vloeistof en vaste stof is plasma de vierde 'aggregatietoestand' van materie. Plasma ontstaat als één of meerdere elektronen zich van hun molecuul verwijderen, de moleculen worden 'geïoniseerd'. Plasma heeft effecten op magnetisme en is bijvoorbeeld in staat om inerte gasdeeltjes in de lucht zoals stikstof om te zetten in grotere moleculen, zodat ze kunnen worden verwijderd of ergens kunnen worden toegepast. Maar ook kunnen met plasma instabiele ‘radicalen’ gevormd worden die organisch materiaal kunnen oxideren en dus kunnen desinfecteren.

Wat hebben we aan plasmatechnologie?

Dat is precies wat we in deze TechTalk gaan verkennen. We zullen spreken over de toepassing in het desinfecteren van water, groente en fruit en materialen, maar ook over het omzetten van stikstof uit de lucht in meststof waardoor er tegelijkertijd minder stankoverlast is.

Welk maatschappelijk probleem lost plasmatechnologie op?

Plasmatechnologie lijkt een alternatief te kunnen zijn voor biociden. Interessant genoeg is voor regelgevers plasma een chemicalie, terwijl het een toestand van water is. Voor de daadwerkelijke toepassing moeten ingenieurs en juristen dus de handen ineen slaan. Plasmatechnologie is ook in staat om stikstof om te zetten in gebonden stikstof. Daarmee kunnen we stikstof uit de lucht gaan minen om kunstmest te maken en kunnen we tegelijkertijd de neerslag van stikstof in natuurgebieden beperken.

Het programma

Drie Nederlandse leveranciers van plasmatechnologie geven hun visie op de toepassing van de technologie, vanuit de WUR wordt toegelicht welke rol de technologie kan spelen in het desinfecteren van groenten en fruit en daarmee in de mogelijkheid om water te hergebruiken. Een vertegenwoordiger van de veehouders zal aangeven hoe deze technologie het stikstofprobleem kan helpen beperken. Vanuit FEDET zal de impact van de technologie op de energietransitie worden verkend en vanuit ENVAQUA wordt de vergelijking met conventionele desinfectietechnologie besproken.

Meld je nu aan!

TechTalk: Plasmatechnologie, de doorbraak voor stikstofverwijdering en desinfectie?

Aanmelden
Sluiten