arrow btn arrow right arrow left chevron mouse pulser checkmark date calendar

Dankzij een slimme insulinepomp kunnen suikerziekte type 1 patiënten weer een normaal leven leiden

18 januari 2021
Slimme insulinepomp

Hoe kan de inzet van Artificial Intelligence de zorg verbeteren? Medtronic heeft een slimme insulinepomp ontwikkeld, een 'algoritmische pomp'. Hiermee kunnen diabetes type 1 patiënten, een redelijk normaal leven leiden.

Diabetes type 1

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte en is vooralsnog niet te genezen, waarbij het afweersysteem het lichaam aanvalt. Normaal ruimt het afweersysteem alleen ziektes op. Maar bij 100.000 mensen in Nederland vernielt het afweersysteem ook de cellen die insuline aanmaken, in de alvleesklier. Dan stopt je lichaam met insuline maken, zonder de stof insuline kun je niet leven. Vanaf dat moment moeten mensen zelf elke dag meerdere keren insuline spuiten, of een pomp dragen waardoor de bloedsuikerspiegel gedoseerd worden aangepast, zonder zelf te hoeven prikken.

Artificial Intelligence

De slimme insulinepomp van Medronic (MiniMed 780G) heeft heeft een algoritme om de bloedsuikerwaarden van patiënten stabieler te maken. Daardoor hebben ze minder last van alle gevolgen wanneer de bloedsuikerwaarde te hoog of te laag is, denk aan duizeligheid, erge hoofdpijn, vermoeidheid, slecht zien of flauw vallen. Het innovatieve insulinepompsysteem stuurt de dosering automatisch aan om die hoge en lage waarden te voorkomen. Hierdoor worden mensen met diabetes minder geconfronteerd met de ziekte en kunnen zij zich bezighouden met andere dingen in het leven. Daarnaast kunnen zij hun waarden delen met de zorgverlener. Hierdoor kan hulp op afstand verleend worden of geüpdatet worden.

>

Nicole Velthuis, Sr. Manager Communications “Door middel van een algoritme bootst dit insulinepompsysteem functies na van de alvleesklier. Hierdoor blijven mensen die weinig of geen insuline aanmaken gezonder. Het systeem maakt ook mogelijk dat mensen met diabetes op afstand geholpen worden en indien nodig een afspraak maken met hun zorgverlener.”

Podcast

Waar de meeste mensen zonder nadenken een koekje eten, een boterham eten, sporten en daarna op de fiets springen, moet Maaike Helmer al 20 jaar, elke dag, flink vooruit plannen om dit soort dagelijkse dingen te doen. Door haar diabetes type 1 heeft elke schommeling van haar suikerspiegel flinke invloed op haar leven. Sinds een paar jaar leeft ze een stuk vrijer dankzij haar insulinepomp die al het rekenen, noteren, prikken en signaleren over hoe het gaat, van haar overneemt.

In deze podcast kun je horen wat de impact is wanneer je 24 uur per dag bezig bent met je ziekte Diabetes 1. Het is een zeer strak eetpatroon, vaak rusten, elke nacht uren wakker zijn. Met deze slimme insulinepomp kunnen patiënten hun leven grotendeels terugkrijgen.

Sluiten