arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Festo maakt binnen vier weken concept beademingsapparaat

29 oktober 2020
Festo

Festo heeft binnen vier weken een concept voor een noodbeademingsapparaat voor COVID-19-patiënten ontwikkeld. De automatiseringsspecialist stelt dat het tot stand is gekomen dankzij een flexibel ontwikkelingsproces en standaard componenten die snel geleverd werden.

Het concept van een groep wetenschappers voor een noodbeademingsapparaat, gebaseerd op automatiseringscomponenten van Festo, heeft zestien jaar in een la van de Britse overheid gelegen. De ontwikkeling destijds was een reactie op de pandemie van 2002-2003, veroorzaakt door het SARS-coronavirus. In maart 2020 hoorde Festo ervan toen er een vraag kwam van een klant in het Verenigd Koninkrijk.

“Deze maatoplossing voor een COVID-19-behandeling bood het antwoord op de dreigende voorraadtekorten aan beademingsapparaten”, zegt dr. Frank Jacob, hoofd van businessunit LifeTech bij Festo in een persbericht.

“Festo levert automatiseringstechnologie en heeft al tientallen jaren ervaring in het ontwerpen van kant-en-klare subsystemen. De businessunit LifeTech ondersteunt bijvoorbeeld fabrikanten van apparatuur en systemen bij het ontwikkelen van oplossingen voor de nauwkeurige regeling van zuurstof”, legt Jacob uit.

Piëzo-technologie

Proportionele ventielen met piëzo-technologie spelen hierbij een belangrijke rol. Zij maakten het de Festo-medewerkers mogelijk om in slechts vier weken tijd met een goed doordacht concept voor een noodbeademingsapparaat te komen. “Het bijzondere aan het systeem is dat er voornamelijk standaardcomponenten van Festo worden gebruikt, die in grote hoeveelheden en op korte termijn beschikbaar zijn”, vertelt Jacob verder.

Samenwerking

Om de ontwikkeling verder te versnellen, werkte Festo nauw samen met longspecialisten uit ziekenhuizen in Zuid-Duitsland. In een continu ontwikkelingsproces dat uit verschillende fasen bestond, gaven de artsen waardevolle feedback, zodat het concept optimaal kon worden aangepast aan de specifieke kenmerken van een COVID-19-behandeling. Zo groeide het uit tot een interdisciplinair team van bijna 100 creatieve breinen. De samenwerking was voor het grootste deel virtueel, aangezien in die periode vanwege de lockdown bijna alle medewerkers vanuit huis werkten.”

Diverse gassen

Een grote uitdaging voor het geautomatiseerde beademingsapparaat was het nauwkeurig regelen van de verhoudingen van diverse gassen voor de ademlucht. Ook diende er rekening mee te worden gehouden dat bij het uitademen een lichte overdruk moest worden behouden ter voorkoming van een klaplong of vochtophoping in de longen.

Samenvoegen van componenten

Met dit noodbeademingsapparaat laat Festo zien hoe eenvoudig het is om eenvoudig geïntegreerde componenten met duidelijke interfaces samen te voegen tot geschikte systemen. De businessunit LifeTech profiteert van de het feit dat Festo als automatiseringsspecialist actief is in een grote verscheidenheid aan sectoren: “Zo kan de businessunit bijvoorbeeld gebruikmaken van expertise uit de voedingsmiddelenindustrie en elektronica-industrie, waar de hoogste normen voor zuiverheid en hygiëne gelden”, zegt Jacob.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten