arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

“Met je handen kunnen denken en met je hoofd kunnen werken”

Ledennieuws
29 augustus 2018
Henk Smid

Maandagmorgen met mki | Henk Smid, Variass

Hoe ziet de agenda van een ondernemer in de middelgrote en kleine industrie (mki) eruit? Met welke innovaties is het bedrijf bezig, welke ambities zijn er voor de toekomst? Waar dromen zij van en welke uitdagingen komen hierbij op hun pad. We spraken met Henk Smid, CEO en eigenaar van Variass. Een technologisch bedrijf dat zich bezighoudt met het industrialiseren en produceren van elektronische en mechatronische producten. Simpel gezegd: "Producten betrouwbaarder maken." Een gepassioneerde ondernemer die in het kleine plaatsje Veendam voor hele grote marktleiders werkt.

Wie is Henk Smid?

"Een levensgenieter die graag als muzikant in een band de wereld had willen overreizen, maar uiteindelijk van zijn werk zijn grootste hobby heeft gemaakt." Muziek is nog steeds een van zijn passies, maar zijn 'blauwe' hart bij Variass klopt nog elke dag even krachtig. 

Zijn agenda op maandagmorgen

Een secretaresse voor zijn agenda heeft Henk niet. Hij beheert zijn agenda liever zelf: "Daar voel ik mij prettig bij. Ik houd van structuur, maar ook van de vrijheid om flexibel te kunnen zijn. De maandag is voor mij altijd een voorbereidingsdag. Ik bekijk de orderportefeuille en capaciteitsplanning voor de komende periode en werp uiteraard nog een blik op de afgelopen week. Vervolgens bereid ik me voor op de besprekingen die er deze week allemaal op de agenda staan. Daarna ga ik – met frisse tegenzin, dat wel – sporten. Ik heb een zittend beroep en het is belangrijk om fit en gezond te blijven. We hebben bij Variass daarom een eigen Fit20 Studio waarvan iedereen gebruik kan maken."

"Mijn drive is nog elke dag om te kijken wat er beter kan."

Over Variass

Henk Smid stond aan de wieg van Variass, zo’n 27 jaar geleden. Hij begon op de werkvloer, maar nam het bedrijf al snel over. Zijn onderneming omschrijft hij als een strategische toeleverancier: "Wij maken klantproducten reproduceerbaar en betrouwbaar. Het intellectueel eigendom van het product ligt altijd bij onze klanten, wij helpen ze om het eindproduct beter te maken. Daarmee besteden zij werkzaamheden uit die voor hen geen core business zijn, maar voor ons juist wel."

"Ik heb het liefst mensen met een opbouw van lbo, mbo naar hbo technische opleidingen in mijn bedrijf. Die snappen wat er gebeurt en wat ze moeten doen."

Om dat doel te bereiken steekt Variass veel tijd in opleiding en ontwikkeling. "We hebben al 15 jaar een intensieve samenwerking met scholen in de regio. Aanvankelijk alleen gericht op het mbo, maar de laatste tien jaren werken we ook samen met het hbo en het wo. In ons eigen Innovation Center werken we samen met studenten van Rijksuniversiteit Groningen, NHL, Hanzehogeschool, Friese Poort en Noorderpoort aan het initiëren, ontwikkelen en implementeren van vernieuwende oplossingen. Deze studenten zijn de potentiële medewerkers voor morgen. Ook zijn we lid van het Innovatie Cluster Drachten waar high tech bedrijven en kennisinstellingen hun innovatiekracht en -kennis bundelen."

Grootste succes

Henk is nuchter en bescheiden: "We zijn al jaren een goedlopend bedrijf dat elke dag een bijdrage wil leveren aan de successen van onze klanten. Zeventig procent van onze klanten is marktleider en dat is best bijzonder."

Een ding wil hij graag expliciet toelichten: 'Vera'. "Samen met studenten hebben wij afgelopen jaar een eenarmige robot ontwikkeld tot cobot die ultra kleine solderingen op onbereikbare plekken kan solderen. Een cobot die door onze medewerkers ook echt als collega gezien wordt. Waarom de cobot 'Vera' heet? Variass' Eerste Robot Arm." Lachend: "Hebben mijn medewerkers zelf bedacht hoor. Natuurlijk zou je digitalisering en robotisering als concurrent kunnen zien. Mijn ervaring is het tegenovergestelde. Het eentonige werk wordt door een robot overgenomen en er komt leuker werk voor jou terug. Als je je mensen meeneemt in nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden, ontstaat er vanzelf vertrouwen in plaats van wantrouwen." Slimmer produceren is de optelsom hiervan en dat thema stond centraal tijdens de tweede editie van de Week van de mki. 

Een dag terug op de werkvloer, wat ga je anders doen?

"Vooropgesteld, ik kom te weinig op de werkvloer. Helaas door een volle agenda maar ook omdat andere mensen hier verantwoordelijk voor zijn. Ondanks dat geloof ik niet dat ik wezenlijk iets anders zou doen. Mijn drive is nog elke dag om te kijken wat er beter kan. Als ik door het bedrijf loop en met medewerkers spreek, kijk ik vanuit het oogpunt wat er verbeterd kan worden, dat is een volcontinue proces."

Uitdaging?

"Ik ben nooit tevreden. Voor een ondernemer best een goede eigenschap toch? Het kan altijd beter, is mijn credo. Maar de uitdaging is om in een sterk veranderende markt het bedrijf gezond te houden. Houden wat je hebt, vernieuwend zijn en blijvend voor onze klanten."

Wat zeggen Variass-medewerkers over Henk?

Een kordaat antwoord volgt: "Betrokken en betrouwbaar. Maar ook iemand die heel duidelijk is en niet wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid." Eigenschappen die hij ook kan waarderen in de medewerkers van Variass. Er werken in totaal 150 mensen verdeeld over twee locaties.

Morgen een nieuw bedrijf, wat ga je doen?

Het blijft even stil. "Ik ben 55 jaar en nog steeds gepassioneerd met mijn vak bezig. Techniek houdt nooit op en ik geloof dat ik in een nieuw bedrijf niets anders zou willen doen dan wat ik nu doe. Maar als ik echt moet kiezen? Misschien dan toch weer naar de muziek. Met een band de wereld over." Zijn 'blauwe' Variass-hart weerhoudt hem ervan, tot volle tevredenheid van Henk zelf overigens. Hij houdt het maar gewoon bij ‘luchtdrummen’ zoals hij het zelf noemt. In de maat van de muziek meetrommelen met zijn vingers. 

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten