arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

3D-geprinte vishotels in de Amsterdamse grachten

21 oktober 2024
Vishotel

Steeds vaker vinden via additive manufacturing (3D-geprinte) gefabriceerde producten een toepassing. Deze productiemethode bespaart materiaal, biedt vormvrijheid in het ontwerp en vermindert de noodzaak tot het aanhouden van voorraad. Zo installeerde de gemeente Amsterdam recent 3D-geprinte betonnen vishotels in de grachten.

FME-lid BouwLab R&Do startte 2 jaar geleden een spin-off genaamd Neolithic. Met een industriĆ«le robot op een rail is het bedrijf in staat om betonnen objecten van 2x6x2 meter via 3D-printen te produceren. "We hebben daardoor een enorme vormvrijheid, gebruiken veel minder materiaal, en onze klanten kunnen heel snel complex vormgegeven objecten geleverd krijgen," laat Jeroen Veger, mede-oprichter van Neolithic, weten. "Je kunt dan denken aan heel sierlijk vormgegeven objecten, zoals straatmeubilair. Maar vaak valt er juist veel winst te behalen op minder opvallende plaatsen."

Rivierdonderpad

Een van die toepassingen betreft een project van Dura Vermeer in samenwerking met de gemeente Amsterdam om de ecologie in de grachten te verbeteren. De kademuren van grachten zijn kaal en glad en zijn tegenwoordig soms zelfs metalen platen. "Het leven onder water verslechtert. Vissen hebben nauwelijks natuurlijke schuilplaatsen meer in de grachten. Om de ecologie te verbeteren, zijn ze bij ons uitgekomen. Wij hebben samen met een ecoloog van Dura Vermeer verschillende vishotels ontworpen met holtes en gaten, die een schuilplaats voor specifieke vissoorten kunnen bieden en de ecologie in de grachten moeten verbeteren," aldus Jeroen. "Deze vishotels kunnen onder water aan kademuren worden bevestigd of op de bodem van de gracht worden geplaatst."

"Met een paar drukken op de knop passen we het ontwerp aan."

Heel concreet gaat het hier om de Rivierdonderpad (een vis). Jeroen: "Wij kijken echter meteen verder naar het grotere potentieel van onze technologie. Vrijwel alle producten ontwerpen wij parametrisch, waardoor we slechts met een paar drukken op de knop, in dit geval, verschillende herontwerpen voor andere (vis)soorten kunnen produceren."

Sluit je aan bij het FME AM netwerk

Putten en taludtrappen

Dezelfde configuratiesoftware voor specifieke producten paste Neolithic eerder toe op putten, waarvoor ze de RIONED Innovatieprijs 2024 in ontvangst mochten nemen. Ook kunnen aannemers bij het bedrijf terecht voor het 3D laten printen van taludtrappen. "Rioolputten en trappen moeten specifiek gemaakt worden voor bepaalde locaties, met verschillende dieptes en uiteenlopende aftakkingen. Of taludtrappen met variabele hellingen en groottes van treden. Bij de bouw van dat soort constructies gaat doorgaans veel materiaal verloren bij het gieten van beton, en het is heel arbeidsintensief. Dat kunnen wij optimaliseren."

"Het is fascinerend om aan dit soort projecten te werken."

Naast beton kijkt Jeroen met zijn team ook naar andere materialen om te printen: "Een volgende stap is om dit ook met biocirculaire materialen te doen. In plaats van CO2 uit te stoten bij de productie van beton, sla je dan juist CO2 op in de producten zelf of print je zelfs met circulaire reststromen als cellulose. Het is fascinerend om aan dit soort projecten te werken. We kunnen met de vormvrijheid die 3D-printing biedt, ons snel aanpassen aan de wensen van de klant. Of de vis in dit geval."

Doe de basistraining 3D-printing.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten