3D-printen brengt Nachtwacht tot leven
Van 4 juli t/m 4 augustus 2019 presenteren fotograaf Julius Rooymans en mode-ontwerper Hans Ubbink in hun tentoonstelling Nachtwacht 360 een fotografische reproductie van Rembrandts meesterwerk op ware grootte. Op deze levensechte foto is de Nachtwacht tot in detail nagemaakt met behulp van mensen die sprekend lijken op hun in verf afgebeelde voorgangers. Rooymans & Ubbink maken voor Nachtwacht 360 gebruik van 3D-printen bij Oceanz.
Foto van de Nachtwacht
De levensgrote Nachtwacht is bovendien voorzien van een keerzijde, en wordt geflankeerd door 35 portretten en attributen. Voorafgaand aan de reconstructie is een landelijke scoutingsactie gestart, waarbij uiteindelijk alle 25 look-a-likes zijn gevonden, inclusief Rembrandt.
Nachtwacht 360
Nachtwacht 360 is een project waarbij het schilderij van Rembrandt uit 1642 op het oorspronkelijk formaat (ruim vier bij vijf meter, inclusief de in 1.715 afgesneden delen) is gereproduceerd. In aanvulling hierop is ook de achterkant van het schilderij gefotografeerd. Deze ‘keerzijde’ is een toevoeging van Rooymans en Ubbink, en laat de toeschouwer 360 graden rond het werk lopen. Zo is een interpretatie van de achtergrond te zien waartegen Rembrandt zijn meest bekende schilderij zou kunnen hebben geschilderd: als doorkijkje in de zeventiende eeuw, over de schouder van Rembrandt zelf, met verwijzingen naar scènes uit het leven en oeuvre van de schilder.
3D-printen van modellen uit de 17e eeuw
Voor het project is gebruik gemaakt van authentieke zeventiende-eeuwse harnassen, wapens en helmen uit collecties van verzamelaars in Nederland. Attributen die niet (meer) bestonden of door Rembrandt zelf waren bedacht, zijn speciaal voor dit project ontworpen. Hiervoor zijn zowel ambachtelijke zeventiende-eeuwse als hedendaagse technieken ingezet en is samengewerkt met een team van experts (o.a. Rijksmuseum, Nationaal Militair Museum).
Dat Rembrandt soms een rijke fantasie had, bleek bijvoorbeeld wel bij de zoektocht naar de helmen. Met behulp van een wapenexpert en het legermuseum, werd al snel de conclusie getrokken dat sommige helmen niet bestonden. Dankzij de huidige techniek konden de helmen 3D ontworpen worden door Robin Brockötter. Vervolgens zijn de helmen, de kraag en de partizaan 3D geprint bij Oceanz.
Hans Ubbink: "Eigenlijk zijn we nog dezelfde enkel in andere kleding. Ik heb me wel enorm verbaasd over hoeveel details en kleermakersuren er in de pakken uit de 17e eeuw zitten. Het opnieuw met de hand maken daarvan was een tour de force die zonder de enorme kunde en betrokkenheid van de verschillende experts met wie we tijdens dit proces hebben mogen werken nooit was gelukt."
3D-printen met hoge detaillering
"Als professioneel en Nederlands 3D printbedrijf zijn we als Oceanz maar wat graag betrokken bij het Nachtwacht 360-project. Hoe mooi is het om dit Hollandse meesterstuk uit de 17e eeuw met de innovatieve en moderne techniek van nu echt tot leven te kunnen brengen? 3D-printen maakt het mogelijk om voorwerpen tot in de meest hoge detaillering te vervaardigen. Zo worden de helmen, kragen en een partizaan - die 350 jaar geleden door de ogen van Rembrandt zelf gezien werden - exact nagemaakt om nu ten toon te kunnen stellen aan het grote publiek", aldus Frank Elbersen, sales engineer bij Oceanz 3D printing.