ArthroSave stelt ingrijpende knie-operatie uit
Vervangende knie-operaties worden uitgesteld door een Utrechts bedrijf dat ontstaan is vanuit het UMC Utrecht. Karianne Lindenhovius legt uit wat het probleem is en hoe ArthroSave inmiddels al in verschillende ziekenhuizen in Nederland succesvol wordt toegepast.
Lindenhovius, CEO van ArthroSave: "Er zijn heel veel mensen die last hebben van hun knie. Artrose beperkt mensen in hun dagelijks leven, bij het lopen, fietsen en werken bijvoorbeeld. In veel gevallen wordt bij ernstige klachten het kniegewricht vervangen door een prothese. 40% Van de mensen die zo’n nieuwe knie krijgt is jonger dan 65 jaar. Omdat zo’n prothese slijt moet die bij deze groep mensen vaak op latere leeftijd door een grotere revisieprothese vervangen worden. Bij mensen die onder de 55 jaar een eerste knieprothese krijgen moet er zelfs in 25 tot 35% van de gevallen een revisie plaatsvinden. En dat is een grote, zware en bovendien dure ingreep, waarbij een veel groter gewricht wordt geplaatst. Onze oplossing voorkomt dat."
"Het lijkt een beetje magic, maar aantoonbaar."
Lindenhovius legt uit hoe dat precies werkt: "Het kraakbeen dat bij artrose versleten is, blijkt in tegenstelling van wat eerder gedacht werd, te kunnen herstellen. In het UMC Utrecht werd een methode ontdekt, waarbij het kraakbeen in een tot twee jaar herstelt door 6 weken lang een kniedistractie toe te passen. Daarbij worden de botten gecontroleerd een klein stukje van elkaar geplaatst en doordat de wrijving weg is, krijgt het kniegewricht rust, waardoor het kraakbeen kan herstellen. Het lijkt een beetje magic, omdat iedereen altijd geleerd heeft dat kraakbeen zich niet herstelt. Maar patiënten zijn direct pijnvrij en het UMC Utrecht heeft aangetoond dat er daadwerkelijk weer kraakbeenherstel kan plaatsvinden."
De academie uit en acht ziekenhuizen als klant
"We zijn ontstaan uit het UMC Utrecht , op basis van veelbelovende resultaten voortkomend uit wetenschappelijk onderzoek en zo’n drie jaar geleden zijn we als bedrijf gestart. Wetenschap bedrijven en een bedrijf runnen zijn twee heel verschillende dingen. Het idee moest de academie uit om verder te kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld ook door flink in te zetten op marketing en sales. En dat gaat goed. Op dit moment zijn er acht ziekenhuizen die onze oplossing toepassen."
Europa in
De volgende stap die ArthroSave gaat maken is Europa in: "We hebben vijf landen op het netvlies en we onderzoeken de mogelijkheden. We moeten het nu vooral hebben van chirurgen die het willen, de believers. En als ze het eenmaal proberen, zijn ze enthousiast en worden ze onze ambassadeurs. Er is nu vaak geen oplossing voor jonge patiënten en behandeling wordt uitgesteld, met veel pijn tot gevolg. Dat willen artsen natuurlijk ook niet dus ze zijn blij dat ze nu een alternatief hebben. Ook patiënten gaan ernaar vragen, zij willen een kniedistractie. In Engeland is inmiddels de eerste behandeling uitgevoerd en ook in België is er nu ervaring. Daarnaast staan Zwitserland en Duitsland, een grote markt, op ons vizier."
Groeien, maar kwaliteit voorop
ArthroSave bestaat nu uit zeven mensen en er wordt gekeken naar een nieuwe investeringsronde om het team uit te kunnen breiden. "We willen weliswaar groeien, maar niet te snel. We willen dat de KneeReviver van ArthroSave goed wordt toegepast en dat we steeds meer believers krijgen. Liever een klein aantal ziekenhuizen die de behandeling vaak uitvoeren en er heel goed in worden, dan veel ziekenhuizen die de behandeling slechts een paar keer per jaar uitvoeren. Ziekenhuizen kunnen zich ook weer onderscheiden met die expertise en specialisatie. Het afgelopen jaar is het al heel snel gegaan. Zo’n 100 mensen zijn met ons product behandeld en we hebben nauwe relaties met de ziekenhuizen, zijn ook op de OK aanwezig en horen veel terug, waardoor we verder kunnen ontwikkelen en verbeteren. Binnenkort hebben we ook onze eerste key user meeting om samen te kijken wat we nog meer voor de Nederlandse patiëntenpopulatie kunnen betekenen."
Winnaar van de Academic Startup Competition
Lindenhovius: "We zijn heel trots dat we een van de tien winnaars van de Academic Startup Challenge zijn. Dit helpt ons bij internationale opschaling. We krijgen een podium en mogen mee op handelsmissies. En we mogen naar Global Entrepreneurship Summit om ons daar te presenteren aan onder andere investeerders. En daarnaast hebben we een voucher gekregen van het ministerie van Economische Zaken voor een incubatorprogramma in Silicon Valley. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee."
Bron: Economic Board Utrecht