arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Confed wil iedereen inzetbaar maken

3 oktober 2024
Confed productie 1

Het personeelsbestand van FME-lidbedrijf Confed in hun vestiging in Dordrecht bestaat voor 85% uit mensen met een ‘rugzakje’: hetzij via de Participatiewet, hetzij gedetacheerd via een sociaal werkbedrijf. Door voldoende aandacht te besteden aan begeleiding en het aanpassen van productieprocessen aan de vaardigheden van mensen, gaat iedereen daar met een glimlach naar het werk.

Confed heeft vestigingen in Amersfoort, Dordrecht en Slowakije. In totaal bedienen ze ongeveer 45 klanten. Van de 200 medewerkers in Dordrecht komen er ongeveer 175 uit een sociale werkvoorziening of via de Participatiewet. Dieter van Hassent, business unit manager van de vestiging in Dordrecht, vertelt dat ze daar twee klanten bedienen. "Wij maken een wellnessapparaat voor Sunshower en subassemblages voor de kokendwaterkranen van Quooker."  

Commercieel en sociaal

Peter Hobbelen, voormalig CEO van Confed en nu lid van de raad van commissarissen, heeft jarenlang voor commerciële bedrijven gewerkt en grote reorganisaties meegemaakt. "Ik vond dat er doorgaans te weinig aandacht was voor het inzetbaar maken en houden van mensen. Vandaar dat ik later in mijn carrière voor sociale werkbedrijven heb gewerkt." Peter probeerde zo het beste van beide werelden te combineren, hoewel niet alle stakeholders altijd klaar waren voor een iets meer commerciële insteek bij sociale werkplaatsen. "Kijk, ik wilde mensen met een beperking waardevol werk geven, met goede klanten. Zodoende richtte ik me, toen ik in 2010 voor een sociale werkplaats werkte, meer op de klanten dan gebruikelijk en deed aan echte sales. Maar daar waren gemeentes begin jaren '10 nog niet klaar voor."  

Peter leek zijn tijd vooruit, want hij heeft inmiddels een bedrijf opgebouwd met veel mensen met een ‘rugzakje’ in dienst. "We maken onderdelen voor melkrobots, leveren elektrische bedrading aan VDL en ASML, en onze klanten hier in Dordrecht zijn tevreden over onze foutmarge van slechts 0,07%. Waar het vroeger niet uitmaakte als producten van sociale werkplaatsen een foutje bevatten, wordt de kwaliteitscontrole nu zelfs bij ons in huis gedaan."

Tips voor bedrijven

Veel ondernemers willen graag sociaal en maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar worstelen met de vraag waar en hoe te beginnen. Hebben jullie tips voor hen? Dieter: "Allereerst moet je als bedrijf intrinsiek gemotiveerd zijn om met mensen uit deze doelgroep aan de slag te gaan. Je moet daar waarde in zien en iets willen betekenen voor de samenleving. Als je voor een lagere prijs dezelfde prestatie verwacht, moet je er niet aan beginnen. En ja, het vergt wat meer moeite van HR om mensen te begeleiden en de rest van het team hierin mee te krijgen. Maar onze ervaring is dat wanneer je op de juiste manier gebruikmaakt van loonkostensubsidie en de verminderde productiviteit van mensen kunt compenseren, het onderaan de streep uiteindelijk niets uitmaakt voor de financiën."

"Begin klein, maar pak het goed aan."

Peter voegt daaraan toe: "Je moet klein beginnen en het serieus aanpakken. Je moet ook niet te snel opgeven als het niet meteen loopt met iemand uit de Participatiewet. Mensen hebben niet voor niets een uitkering, die hebben aandacht nodig. Samen met bijvoorbeeld jobcoaches van overheidsorganisaties kom je al een heel eind. Je moet als ondernemer beseffen dat wanneer een re-integratieproces spaak loopt, de weg naar werk voor die persoon alleen maar langer wordt. Kortom: maak het niet te groot door meteen vijf mensen aan te trekken, maar ook niet te klein door te weinig tijd in begeleiding te steken."

Administratie

En hoe zit het met de administratieve zaken? Waar moet je beginnen? Volgens Peter is het Werkgeversservicepunt een goed startpunt. Daar werken volgens hem kundige mensen. Mensen in de Participatiewet zijn vaak al gekeurd, de loonkostensubsidie is bekend en iedereen bij Confed draait mee in de urenregistratie. "Daar hebben we administratief niet veel werk aan. Daarnaast zijn een aantal mensen bij ons gedetacheerd via een sociale werkvoorziening, en daarvoor betalen we een uurtarief."  

"Als je serieus op deze manier gaat werken, heb je er altijd baat bij."

Peter: "Als je serieus op deze manier gaat werken, heb je er altijd baat bij. Er ligt een groot, nauwelijks aangeboord arbeidspotentieel voor een sector met grote tekorten. Het belangrijkste is dat deze mensen gemotiveerd zijn om te werken. Met de juiste aandacht en het aanpassen van productieprocessen kunnen veel meer mensen meedoen."

Jobcarving

Confed doet aan jobcarving, een modern begrip dat inhoudt dat je de arbeidsprocessen aanpast aan de vaardigheden van je medewerkers, in plaats van altijd te zoeken naar een schaap met vijf poten en de juiste papieren. Dieter: "Als je dat slim doet, maak je mensen productiever en laat je ze waardevol werk doen aan mooie, innovatieve producten."  

"Voor de berekening van de loonwaarde, zou de overheid meer naar de inspanningen van ondernemers moeten kijken."

Maar aan jobcarving voor deze doelgroep hangt ook een zorgpunt. Het protocol waarmee de productiviteit van medewerkers wordt beoordeeld, kijkt heel sec naar het werk en de persoon die het uitvoert, en niet naar de grote moeite die een bedrijf als Confed stopt in het productief maken van mensen. "Voor ons is het een blijvende investering om mensen te begeleiden en het werk aan te passen aan hun vaardigheden," aldus Dieter. "Door dat niet mee te wegen, kan het zijn dat de loonwaarde van een medewerker op 100% uitkomt, terwijl we veel tijd in deze persoon investeren. Op die manier word je als ondernemer gestraft voor het investeren in mensen. Daar moeten we echt voor uitkijken als we willen dat iedereen meedoet in de samenleving. Daar ligt een rol voor de overheid om het proces eenvoudiger te maken."

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten