arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

De eerste woning op waterstof is een feit

12 november 2021
Waterdruppels

De eerste woning op waterstof is een feit. De bestaande woning in Delft is medio november aangesloten op een lokaal, ondergronds waterstofnet. Hierdoor kunnen de bewoners hun huis en tapwater volledig met waterstof verwarmen. Ze merken geen verschil in gebruik, warmte en comfort ten opzichte van een gewone cv-ketel.

Waterstof is een veelbelovend alternatief voor aardgas, waarvan de levering en prijs momenteel onder druk staan. In de proefwoning onderzoekt consortium H2@Home ‘live’ hoe je waterstof zo optimaal en veilig mogelijk in een woonomgeving toepast. De woning is onderdeel van een replica jaren-70 woonblok van het DreamHûs dat op het terrein van fieldlab The Green Village (TGV) van de TU Delft Campus staat. FME-lidbedrijf Aalberts N.V. (waar ook lidbedrijven Flamco en HSF onder vallen) is een van de projectpartners.

Realistische testomgeving

Het H2@Home-project is uniek voor het Europese vasteland. Dat unieke karakter zit in een combinatie van factoren: de waterstof wordt via een ondergronds leidingnet (vergelijkbaar met een aardgasnet) aangevoerd, de woning is bewoond, het gaat om een individuele woonaansluiting en de waterstofleidingen lopen ook door de meterkast en gebruiksruimten van het huis. De testomgeving is dus zeer realistisch. Dat maakt de resultaten extra belangrijk voor het bepalen van de wijze waarop bewoners in de toekomst optimale toegang tot waterstof krijgen.

Blueprint

H2@Home test en onderzoekt er allerlei facetten. Wat is er nodig om veilig en betrouwbaar te installeren? Hoe reageren de leidingen en apparaten op waterstof? Welke eisen moeten in wet- en regelgeving verankerd worden? Sensoren in de woning meten onder meer druk en temperatuur en de leidingen worden gecontroleerd op met name trillingen en lekkages. Tevens worden nieuwe modules getest en zullen er incidenteel calamiteitenoefeningen plaatsvinden. De proef wordt in juli 2022 afgerond.

De ontwikkelingen en testresultaten zullen resulteren in een blueprint voor het veilig en kosteneffectief toepassen van waterstof in de gebouwde omgeving. Op basis van het onderzoek, de ontwikkelde onderdelen en eventuele aanpassingen zal de blueprint inzicht geven in de richtlijnen, vereisten voor veilig gebruik en de mogelijkheden om dit naast de eerste pilot op The Green Village breed uit te rollen op verschillende locaties in Nederland.

Meer over dit project kun je lezen op de H2@Home website.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten