De toekomst is circulair
De maakindustrie vormt het hart van een moderne, succesvolle economie. Ethische smartphones, multifunctionele kinderwagens, modulaire kantoormeubels, gereviseerde melkrobots en MRI-scanners, circulaire windmolens en fietsabonnementen: de Nederlandse maakindustrie biedt volop inspirerende en grensverleggende innovaties voor een circulaire economie. Internationale samenwerking is cruciaal om de circulaire transitie te realiseren en te versnellen, aangezien de waardeketens van de maakindustrie de hele wereld bestrijken.
Landen en regio's worden steeds ambitieuzer met hun toezeggingen voor klimaatactie. Duurzaamheidsbeleid, groene deals en handelsregels worden afgedwongen door regeringen.
Lancering van Manufacturing: the future is circular
Op 8 april lanceerden Holland Circular Hotspot en het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie (UPCM) tijdens de InnovatieExpo de publicatie ‘Manufacturing: the future is circular’. Met deze publicatie delen ze inzichten en showcases uit Nederland en willen daarmee de maakindustrie over de hele wereld inspireren om aan de slag te gaan met circulair ondernemen. Freek van Eijk (directeur Holland Circular Hotspot) overhandigde de publicatie aan Harald Tepper (Philips) en Rick Veenendaal (manager Circulaire Economie bij Ahrend) als representanten van de Nederlandse Circulaire Maakindustrie met internationale ambities.
De publicatie, met een voorwoord van Philips' CEO Frans van Houten, begint met de belangrijkste ecologische beperkingen en uitdagingen waarom de maakindustrie circulair moet worden. Twintig showcases - van start-up tot multinational - illustreren de belangrijkste circulaire strategieën en oplossingen die door de industrie zijn ontwikkeld. Er worden zes sleutelprojecten gepresenteerd waar Nederland de komende jaren aan gaat werken met de daarbij behorende internationale acties. Een handelingsperspectief op hoe de transitie kan worden georganiseerd sluit de publicatie af, met een overzicht van beleid en plannen die zijn ontwikkeld op Nederlands, Europees en internationaal niveau.
Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie
FME en Koninklijke Metaalunie hebben het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie gestart. Op de website circulairemaakindustrie.nl krijg je een goed beeld van de kansen die circulair ondernemen de Nederlandse bedrijven in de maakindustrie biedt. Veel ondernemers kennen de term, maar weten nog niet wat een circulaire keten hen kan opleveren en wat erbij komt kijken. Het programma en de website bieden informatie, inspiratie en handvatten voor het zetten van concrete stappen.