arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

"Digital twin is voor ons de gamechanger"

28 juni 2021
Varex computer

Het is betrekkelijk nieuwe technologie. Hoewel de software al langer ontwikkeld en gebruikt werd door met name grote concerns, is digital twin nu ook beschikbaar voor kleinere bedrijven in de maakindustrie. Varex Imaging in Doetinchem zet samen met de HAN University of Applied Siences en het Graafschapcollege de deuren open in de Technohub Digital Twin.

“Een digitale twin is een virtuele representatie die dient als de realtime digitale tegenhanger van een fysiek object of proces”, schrijft Wikipedia. Gerben Heideman, director global operations bij Varex Imaging, maakt de vergelijking met een flight simulator. “Een piloot kan duizenden vlieguren maken op allerlei toestellen in de simulator. Dat geldt ook voor een digital twin.” René Bakker, lector Networked Applications aan de HAN, voegt hieraan de vergelijking met de Formule 1 toe. “In de racewagen van Max Verstappen zitten allerlei sensoren die realtime informatie geven over allerlei aspecten tijdens de race. Vanuit een soort controlekamer ergens in Engeland kunnen ze kleine bijstellingen doen aan de bolide van Verstappen.”

"Het scheelt enorm in de ontwikkelkosten.”

Sneller, beter en goedkoper

Varex is een wereldwijde producent van zeer hoogwaardige componenten voor röntgenapparatuur. Met die componenten maken systemintegrators als Philips, Canon en Siemens het eindproduct voor de medische sector. “Onze klanten stellen zeer hoge eisen aan onze producten; we produceren in een relatief kleine oplage en bovendien heeft elke klant weer specifieke wensen”, begint Gerben Heideman zijn uitleg. “Een prototype maken, uitproberen, bijstellen en herontwerpen, is bijzonder kostbaar. Digital twin is voor ons de gamechanger. We hebben minder prototypes nodig en veel minder iteraties. We krijgen tijdens het gebruik informatie van allerlei sensoren en kunnen eventuele bijstellingen en simulaties doen achter de computer. Het scheelt enorm in de ontwikkelkosten.”

Goede leeromgeving

Digital twin leent zich bijzonder goed als leeromgeving. “We gebruiken digital twin ook om trainingen op te zetten voor zowel medewerkers als studenten”, vertelt René Bakker. “In dit simulatiemodel kun je allerlei trainingsaspecten inbouwen; dus ze leren niet meer in de schoolbanken of uit boekjes. Ongeveer de helft van de studenten komt straks in een beroep dat nog niet bestond toen ze de opleiding startten. Op deze manier krijgen ze het leren leren goed in de vingers.” Dat laatste aspect zal volgens de lector een onlosmakelijk onderdeel vormen van hun toekomstige beroepspraktijk.

"Nu moeten ze dit gaan doen in een soort videospel. Dat vraagt andere vaardigheden."

Ook voor de medewerkers van Varex Imaging biedt digital twin een ideale omgeving voor om- en bijscholingsprogramma’s. “De gemiddelde leeftijd van onze medewerker is midden veertig. Voor hen komt heel wat nieuws op hun pad”, schetst Gerben Heideman. “Vroeger bedacht je iets, maakte een tastbaar prototype en ging je het fysiek testen. Nu moeten ze dit gaan doen in een soort videospel. Dat vraagt andere vaardigheden.”

Varex Digital Twin
Medewerkers van FME, de HAN en Varex proosten op een succesvolle samenwerking met van links naar rechts Inez Kohlmann, Varsha Ramlal (FME), Myrthe de Vries, Sjoerd Keijser (FME), René Bakker (HAN), Steffi Menten en Gerben Heideman (Varex)

Technohub en fieldlab ook voor mkb

De maakindustrie in de regio moet aanhaken vinden beide heren. Vandaar ook dat A+O Metalektro en de Achterhoek Board de technohub mede financierden. “Voor de bedrijven die deze technologie gaan omarmen wordt het een gamechanger”, voorspelt Gerben Heideman. “De bedrijven die denken dat het een ver-van-mijn-bed-show is gaan het niet redden, is mijn overtuiging.” De maakindustrie, klein of groot, heeft geen keuze. “Het unieke van dit project is dat het mkb kan aanhaken.

Alles wat we leren, gaan we delen

De komst van een technohub en fieldlab in Doetinchem is bovendien een belangrijke stap in de ontwikkeling naar de ‘smart region’ die we willen zijn. Door het samenwerken van overheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven op het gebied van digital twinning kunnen we als regio echt het verschil maken”, verduidelijkt René Bakker. “Een aantal koplopers werken mee aan dit project en alles wat we leren, gaan we delen. We gaan dingen leren waar we de BV maakindustrie Nederland verder mee kunnen brengen”, aldus Gerben Heideman.

Bron: Het Ondernemersbelang

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten