Diversity Week: Wat je aandacht geeft, groeit
Ons brein produceert elke dag zo’n 60.000 gedachten die als vanzelf ontstaan. Het is echter wetenschappelijk aangetoond dat alles wat je doet, denkt of waar je aandacht aan geeft, de structuur van het brein verandert. Dit proces heet neuroplasticiteit en kun je vergelijken met een cultuurverandering in een bedrijf. Het is een langzaam proces dat veel tijd en energie vraagt. Maar als je blijvend aandacht geeft aan diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid op de werkvloer, zal het groeien.
Na de ondertekening van de SER-charter 'Diversiteit in Bedrijf' anderhalf jaar geleden, ben ik samen met het toenmalige boegbeeld Helen Kardan (ASML) en het team van FME STERK Werkgeverschap aan de slag gegaan om in onze sector diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie te bevorderen. Een prachtige, maar ook zeer complexe missie, waarvoor veel geduld en een lange adem nodig is.
Geduld
Als mkb-bedrijf in onze fantastische maakindustrie is dat misschien niet een boodschap waar je op zit te wachten. Net als ik wil je altijd snel resultaat boeken en morgen al een diverse, aantrekkelijke werkgever zijn. Een werkgever die geen moeite heeft met het aantrekken en behouden van technici. De basis om dat te bereiken is een open, inclusieve cultuur, waar iedereen welkom is, zichzelf kan zijn en zich veilig voelt. Deze cultuurverandering realiseer je niet zomaar; dat heeft veel tijd en continue aandacht nodig. Het begint met luisteren, begrip tonen en respect hebben voor elkaar.
"Het is in de praktijk bewezen dat diverse teams succesvoller zijn."
De eerste anderhalf jaar na de ondertekening van de SER-charter stond dan ook in het teken van zoveel mogelijk gesprekken voeren en luisteren naar ondernemers en stakeholders in onze achterban, evenals het zo goed mogelijk informeren van onze leden en het bieden van handvatten om hier geduldig mee aan de slag te gaan.
Klaar om te groeien
Het is fijn dat er in onze achterban aandacht is voor diversiteit en inclusie, en dat we als sector klaar zijn om hierin te groeien. Zo hebben het afgelopen jaar veel leden deelgenomen aan online webinars en fysieke bijeenkomsten. We hebben inspirerende verhalen van ondernemers gedeeld en tools ontwikkeld voor onder meer het inclusief werven en behouden van talent. Deze handvatten zijn zeer goed ontvangen door de achterban.
Het is mooi om te zien hoeveel ondernemers in onze achterban actief bezig zijn met het ‘worden’ van een inclusieve werkgever en graag hun verhaal willen vertellen om andere ondernemers te inspireren. Voor hen is in de praktijk bewezen dat diverse teams succesvoller, innovatiever én creatiever zijn. Een fijne, veilige en sociale werkomgeving waarin je jezelf kunt zijn en je gehoord en gezien voelt, is daarin randvoorwaardelijk. Dit tweede jaar waarin wij aandacht besteden aan Diversity Day, hebben wij besloten er een Diversity Week van te maken. Deze week delen we daarom enkele mooie verhalen uit onze achterban.
Nieuw boegbeeld
Namens FME wil ik Helen Kardan enorm bedanken voor haar grote inzet en toewijding gedurende de afgelopen anderhalf jaar. Zij heeft het zaadje geplant en diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie in onze sector onder de aandacht gebracht. Door een mooie carrièrestap heeft Helen de overstap gemaakt van ASML naar TNO. Gelukkig hebben wij een uitstekende opvolger voor haar gevonden. Het nieuwe boegbeeld wordt bekendgemaakt op Diversity Day tijdens het Vrouwen4Tech-event. Samen met het nieuwe boegbeeld blijven wij aandacht geven aan diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid.
"Aandacht zorgt voor duurzame verandering."
Net zoals het aanleren van nieuwe vaardigheden de structuur in ons brein verandert, zo verandert met aandacht ook de cultuur in een organisatie. Wat je aandacht geeft, groeit – of het nu gaat om persoonlijke ontwikkeling of om het bouwen van een inclusieve, sterke bedrijfscultuur. Aandacht zorgt voor duurzame verandering.