arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Energiebelasting op gas voor grootverbruikers toch omhoog

19 september 2024
Elektriciteit

Het kabinet Schoof voert een belastingschuif uit van € 500 miljoen. Aardgas wordt duurder en elektriciteit goedkoper. In de lagere verbruiksschijven dalen de belastingtarieven licht, maar in de hogere schijven nemen ze fors toe. Daarmee verschuift de belastingdruk van het mkb naar de industrie. De energiebelasting op aardgas in schijf 3 stijgt met 41% en in schijf 4 zelfs met 58%.

Het kabinet lijkt hiermee bedrijven te stimuleren om van gas over te schakelen op elektriciteit. Dat is logisch beleid, maar het kabinet lijkt daarbij te vergeten dat netcongestie de overschakeling van gas naar elektriciteit blokkeert. Daarmee stimuleert het kabinet maatregelen die onmogelijk zijn door netcongestie.

9.000 bedrijven op wachtlijst

Er staan 9.000 bedrijven op de wachtlijst voor een aansluiting op het net en voor meer vermogen via de kabel. Voor de grotere gasverbruikers, die niet kunnen overschakelen naar stroom, vormt deze belastingschuif een netto lastenverzwaring.

Energiebelasting gas voor grootverbruikers gaat omhoog
FME heeft de energiebelastingen uit de zogenoemde Sleuteltabel van de Miljoenennota vergeleken met de energiebelastingen van de Belastingdienst.

FME vindt de nieuwe tarieven verrassend, omdat in het Hoofdlijnenakkoord nog werd gemeld dat de voorgenomen verhoging van de energiebelasting op aardgas van 22,5% voor schijf 3 en hoger niet zou doorgaan. Als deze tarieven vanaf 1 januari 2025 daadwerkelijk van kracht zijn, betekent dit een kleine meevaller voor het mkb en de consument. Maar voor de grootverbruikers van aardgas  is het slecht nieuws.

Elektriciteitsprijzen Nederland ruim 50% duurder

De elektriciteitsprijzen in Nederland zijn ruim 50% hoger voor grootverbruikers, en het kabinet heeft vooralsnog nagelaten om de Indirecte Kostencompensatieregeling (IKC) te verlengen en de Volume Correctieregeling te herstellen. Hierdoor mist de industrie € 436 miljoen aan steunmaatregelen. FME pleitte begin augustus in een brief aan minister Hermans er al voor dat het kabinet dit repareert.

Alles overziend vindt FME dat de stappen die het kabinet heeft gezet met de Miljoenennota volstrekt onvoldoende zijn om het ongelijke speelveld van de Nederlandse industrie ten opzichte van andere Europese landen te verbeteren. FME zal er daarom tijdens de begrotingsbehandelingen op aandringen dit alsnog te doen.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten