Equal Pay Day 2024: Techsector scoort beter dan gemiddeld op loonkloof
Vandaag is het Equal Pay Day, de dag waarop extra aandacht wordt gevraagd voor de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Vanaf deze dag werken vrouwen symbolisch 'gratis' voor de rest van het jaar. Schokkend? Absoluut. Maar helaas is dit nog altijd de realiteit, zelfs in een land als Nederland, waar we gelijkheid als een van onze belangrijkste waarden zien.
Hoe kan het dat in 2024 de loonkloof nog steeds bestaat? Ik verbaas me daar echt over. In Nederland verdienen mannen in het bedrijfsleven gemiddeld 16,4% meer dan vrouwen. In alle sectoren in Nederland was dat 12,7% in 2022. Dit betekent dat vrouwen hun werk symbolisch zouden moeten neerleggen vanaf 14 november omdat ze niet evenveel verdienen als mannen.
Hoe scoort de technologische industrie?
Hoe zit het met de gelijkheid in beloning binnen de technologische industrie? Mijn collega Marloes Boumans, data-analist bij FME, heeft hier onderzoek naar gedaan. In onze sector is het ongecorrigeerde beloningsverschil iets kleiner: 10,5% ten opzichte van andere sectoren. Daarmee zou Equal Pay Day in onze sector uitkomen op 23 november, maar wat mij betreft is het doel de jaarwisseling.
Onze leden doen het beter dan het gemiddelde, maar we zijn er nog niet. Uit verdere analyse blijkt dat, zelfs wanneer rekening wordt gehouden met factoren zoals deeltijdwerk, dienstjaren en leeftijd, er nog steeds een gecorrigeerd beloningsverschil van 2,0% bestaat. Dit ligt weliswaar lager dan het landelijke bedrijfsleven (6,9%), maar toont aan dat er nog werk aan de winkel is.
"De kansen die gelijke beloning voor onze sector biedt, moeten we zelf pakken."
Een belangrijke oorzaak van de loonkloof is dat mannen vaker in hogere salarisschalen zitten; deze factor is verantwoordelijk voor 70% van het beloningsverschil. Dit benadrukt dat gelijke beloning alleen niet voldoende is, gelijke kansen op doorgroei en promotie zijn minstens zo belangrijk.
Zelf kansen grijpen
FME is heel nadrukkelijk voor het verminderen van regeldruk vanuit Den Haag en Brussel, maar de politiek werkt aan een initiatiefwetsvoorstel voor gelijke beloning, dat bedrijven met meer dan vijftig werknemers verplicht om transparant te zijn over beloningsverschillen. Bedrijven met meer dan 250 werknemers moeten zelfs een certificaat behalen dat gelijkheid in beloning aantoont.
De plenaire vergadering over dit wetsvoorstel laat op zich wachten. Maar de kansen die gelijke beloning voor onze sector biedt, moeten we zelf pakken. Om een aantrekkelijke werkgever te zijn en vrouwen aan te trekken en te behouden, moeten we als sector inclusiviteit, gelijkheid en modern werkgeverschap actief ondersteunen. Dat betekent ook gelijke beloning. Joanne Meyboom-Fernhout, ons nieuwe boegbeeld voor diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie, heeft dit als een van haar speerpunten voor de komende twee jaar.
Een hulpmiddel: de Eerlijke Beloning Scan
Hoe kan jouw bedrijf beginnen? De eerste stap is inzicht in de huidige situatie. FME biedt hiervoor de Eerlijke Beloning Scan, een handige tool die bedrijven helpt om hun beloningsstructuur in kaart te brengen en te vergelijken met de technologische sector. Deze scan maakt beloningsverschillen duidelijk, waardoor bedrijven concrete stappen kunnen zetten om gelijkheid te bevorderen.
Kortom, de tijd voor actie is nu. Laten we ons inzetten voor gelijke kansen, gelijke beoordeling en gelijke beloning voor mannen en vrouwen in de technologische sector.