arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar
Donatie ASML

De jarige TU/e is verrast met een flinke donatie van de Veldhovense chipmachinefabrikant ASML. De universiteit krijgt geavanceerde apparatuur cadeau, ter waarde van € 3,5 miljoen.

Het gaat om een zeer precieze microscoop en een systeem met een ultraprecieze laser. De apparaten worden gebruikt door het NanoLab van de TU en het nieuwe instituut voor fotonica, waar gewerkt wordt aan technologie voor supersnelle computerchips. Frank Schuurmans, Vice President Research bij ASML, overhandigde symbolisch de cadeaus tijdens de opening van het TU/e-academisch jaar.

Onderzoek

Een van de geschenken is een CD-SEM (critical dimension scanning electron microscope). Dit apparaat wordt gebruikt om de afmetingen van lithografisch geproduceerde fotonische elementen op nanoschaal te controleren. De universiteit krijgt ook een ‘direct laser write lithography’ systeem dat micropatronen maakt met een ultraprecise laserstraal. De twee apparaten worden geïnstalleerd in het NanoLab van de universiteit en zullen een belangrijke rol spelen bij het onderzoek naar de microchiptechnologieën van de toekomst. ASML financiert ook de apparatuur van nieuwe studentenlabs en het onderhoud van de ASML-scanner van de TU/e.

Klaarstomen studenten voor beroepspraktijk

Volgens de TU helpen de donaties aan het beter klaarstomen van studenten voor de beroepspraktijk. “We zijn ASML ontzettend dankbaar voor deze prachtige cadeaus”, aldus TU/e-voorzitter Robert-Jan Smits over de donaties. “Dit komt niet alleen goed van pas in ons nieuwe Eindhovense Hendrik Casimir Instituut, maar het helpt ons ook om de ingenieurs die de werkgevers in deze regio zo hard nodig hebben nog beter op te leiden. Deze donaties onderstrepen de bijzonder goede relatie van de TU/e met ASML en met de industrie in de Brainport-regio.”

Wetenschappelijke doorbraken bereiken

“We hopen dat deze apparaten onderzoekers en studenten aan de TU/e in staat stellen om de grenzen van kennis te verleggen en wetenschappelijke doorbraken te bereiken, en daarmee bij te dragen aan een betere toekomst. Want dat is de kracht van technologie. En we hopen dat studenten aan de TU/e nog meer hightechkennis opdoen”, zegt Frank Schuurmans, Vice-President Research bij ASML.

Jubileum

De TU/e bestaat dit jaar 65 jaar. Maandag 6 september werd de aftrap gegeven voor het jubileumjaar, met de opening van een fotonica-instituut en een speech van de bekende wetenschapper Robbert Dijkgraaf.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten