arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

FME: Kabinet heeft mooie ambities, maar hoop is nog geen plan

Pers
17 september 2024
Miljoenennota

De basis terug op orde

FME vindt het verstandig dat het kabinet de basis voor het vestigingsklimaat weer op orde brengt, onder andere door het tegengaan van regeldruk, aandacht voor arbeidsproductiviteit en het terugdraaien van een aantal pijnlijke lastenverzwaringen voor het bedrijfsleven. Ook de versobering van de 30%-regeling wordt voor een groot deel teruggedraaid. FME-voorzitter Theo Henrar: “Het kabinet laat hiermee zien oog te hebben voor de uitdagingen van ondernemers, dat is een goede zaak."

Kloof tussen ambitie en beleid

Tegelijkertijd wordt er flink bezuinigd op onderwijs, innovatie en onderzoek, wordt de energiebelasting juist voor de industrie verhoogd en is er weinig aandacht voor Europese samenwerking. Henrar: “Wij onderschrijven de ambitie van het kabinet om bij de top vijf meest concurrerende economieën van de wereld te horen, van harte. Er zit echter teveel ruimte tussen wat het kabinet zegt te willen en het daadwerkelijke beleid. Wij zien niet hoe we op deze manier in de komende kabinetsperiode weer de top vijf halen. En dat is zorgelijk, want door nauwelijks te investeren in innovatie, neemt het kabinet een hypotheek op de toekomst.”

Hoop is nog geen plan

“Het is goed dat het kabinet ambitieus is en aandacht heeft voor de te grote druk die op ondernemers af is gekomen de afgelopen tijd. Bij stevige ambities, hoort echter ook een stevig onderbouwd beleid mét voldoende middelen. Enkel hoop is nog geen plan” sluit Henrar af.

FME Livestream Prinsjesdag in Perspectief

Woensdag 18 september organiseerde FME de livestream Prinsjesdag in Perspectief. De collega's van FME namen online in 30 minuten de plannen door en ze bespraken wat de Miljoenennota betekent voor de technologische sector.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten