arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

FME verwelkomt Defensie Strategie voor Industrie en Innovatie

4 april 2025
Defensiestrategie

Vandaag presenteerden de ministers van Defensie en Economische Zaken de nieuwe Defensie Strategie voor Industrie en Innovatie. De boodschap die ze willen afgeven? Het mes snijdt aan twee kanten: deze defensiestrategie voor kennis, innovatie en industrie is goed voor onze veiligheid én economie.

De strategie beschrijft in drie hoofdstukken hoe strategische keuzes worden gemaakt rond de capability pull (de operationele behoeften die de krijgsmacht stelt), de capability push (de technologische ontwikkelingen die beschikbaar komen in de markt) en rond het intensiveren van samenwerking op alle (regionale, nationale en internationale) niveaus.

FME verwelkomt de strategie. Omdat de ministeries van Defensie en van Economische Zaken hiermee het belang erkennen van een sterke, technologisch geavanceerde industrie die aan defensie kan leveren. En daarin ook samen optrekken.

De strategie volgt op de Defensienota 2014. Dit is de meest recente aanscherping van het defensiebeleid, die de krijgsmacht versterkt onder het motto ‘sterk, slim en samen’. Ditzelfde is nodig voor het kennis, innovatie- en industriedomein om het gevecht van vandaag en van morgen te winnen. Over deze domeinen gaat deze strategie. 

Eerste reactie FME

FME juicht toe dat er in de capability pull meer gestuurd wordt op industrie- en innovatieversterkend aanschafbeleid. Er wordt zwaarder meegewogen waar het product vandaan komt en hoe snel het geleverd kan worden. FME houdt komende tijd scherp in de gaten of woorden en daden wel overeenkomen. Mochten we toch te vaak blijven terug horen uit de praktijk dat dit niet zo is, dan gaan we Defensie daar nadrukkelijker op wijzen.

FME moedigt aan dat er aandacht is voor de capability push. Zodat technologische ontwikkelingen uit de industrie actiever worden ingezet om defensiecapaciteiten te versterken. Dit vraagt om een andere mindset en werkwijze, waarbij Defensie en industrie gezamenlijk optrekken om de allerbeste technologische oplossingen te ontwikkelen en in te zetten. Want als je niet weet wat er te koop is, kun je er ook niet naar vragen. FME treedt op als verbinder tussen de industrie en Defensie.

Oproep

FME roept op tot ruim baan voor bottom-up innovatie. Bijvoorbeeld via raamwerkcontracten bij de behoeftestelling die sturen op het oplossen van de uitdagingen, in plaats van op te specifieke specificaties. Maar ook: ruimte beschikbaar houden voor bottom-up programma’s die vooruitlopen op de technologieën die je nu nog niet kunt overzien. Dat betekent dat we een breder perspectief hebben dan alleen de 5 NLD-gebieden.

Een van de dingen die volgens FME ontbreekt, is het vaker uitbesteden van onderhoudscontracten aan de industrie. Onderhoud is voor bedrijven een belangrijk verdienmodel. Om deze redenen kijken we uit naar de brief met nadere toelichting van de rollen die de overheid wil vervullen die in het tweede kwartaal gepubliceerd wordt. Gaat Defensie deze rol vaker uitbesteden?

Het economische belang van de technologische industrie

Als Defensie in samenwerking met bedrijven werk maakt van versterking van innovatie, industriële productiecapaciteit en snellere inkoop, is dit een enorm krachtig vliegwiel voor de hele economie. Dit stelden we ook vast tijdens ons gesprek met staatssecretaris Gijs Tuinman op maandag 17 maart. De prominentere rol van het economisch belang onderstreept het belang van samenwerking met het ministerie van Economische Zaken.

FME blijft bij beide ministeries het belang van ecosystemen benadrukken (lees het meest recente blog van Theo Henrar). Ecosystemen zijn adaptieve systemen en zijn onmisbaar in het versnellen van innovatiecycli. Ze overstijgen vaak individuele technologieën en sectoren.

FME gaat zich daarom nog verder verdiepen in de beoogde synergie tussen de Nationale Technologie Strategie van Economische Zaken en de uitvoering van de ambities ten aanzien van de 5 NLD-gebieden. De vraag wat dit in de praktijk betekent – zowel inhoudelijk als budgettair – wordt in dit nieuwe beleidsdocument nog niet beantwoord.

Samenwerking

Tot slot hechten wij bijzondere waarde aan de continue dialoog tussen Defensie en de industrie. We voelen de verantwoordelijkheid om vanuit de praktijk knelpunten in regelgeving te signaleren en deze onder de aandacht te brengen bij beleidsmakers. FME zal hierin het voortouw nemen door het collectieve belang van de technologische industrie te behartigen en de gezamenlijke 'ask' van de technologische industrie te formuleren.

Sluiten