Foutmarges verkleinen leidt tot grote milieuwinst
FME-lidbedrijf In Time Tec laat zien hoe je met digitalisering de milieubelasting kan verminderen, door een complex productieproces te voorspellen. De softwareontwikkelaar leverde recent software op waarmee het productieproces van computerchips continu gemonitord wordt op belangrijke parameters om zo storingen te voorspellen en op deze manier waardevolle grondstoffen en energie te sparen.
In Time Tec is niet alleen een software-ontwikkelorganisatie, het is ook het levensverhaal van Jeet Kumar, één van de oprichters en huidige ceo. Geboren in een klein dorp in noord India. Als jongste zoon tussen vier oudere zussen en met alleen de moeder die rond moest komen van een klein inkomen had hij al op jonge leeftijd door dat hij hard moest werken om welvaart voor hem in zijn familie te creëren. In gesprek met Venkatesh Bachu, algemeen directeur van de In Time Tec vestiging in Europa wordt de missie van het bedrijf dan ook benadrukt. "Creating abundance, het creëren van overvloed, is onze missie", legt hij uit. "Zowel welvaart voor onze medewerkers, overvloed in waarde voor de klanten en impact op de maatschappij."
Productie chips optimaliseren
Wereldwijd ontwikkelt het bedrijf met meer dan 1000 mensen software. Een bijzondere toepassing die het bedrijf recent opleverde is in de productie van computerchips. "Het productieproces van halfgeleiders is bijzonder complex en kent veel stappen," aldus Bachu. "In ieder van de productiestappen op weg naar een functionerende chip neemt de waarde van het materiaal waar je aan werkt toe. Productie vindt bovendien plaats in clean rooms waar het extra energie kost om het klimaat te beheersen. Zodoende is het productieproces van chips behoorlijk energie-intensief, zijn er vaak chemicaliën betrokken bij de productie, wordt er gebruik gemaakt van waardevolle grondstoffen en is het gevoelig voor fouten."
"Minder milieubelasting en het optimaliseren van een productieproces gaan hand in hand"
Hoe kun je via digitalisering milieubelasting reduceren? Bachu: "Door kritische parameters in het proces zorgvuldig te bewaken is het mogelijk om storingen te voorspellen. Hierdoor kan het productieproces worden gepauzeerd, de afwijking worden verholpen en de productie worden voortgezet. Een belangrijk inzicht dat de klant met onze software krijgt, is een overkoepelende analyse van alle productiestappen. Wij zien in de eerste fases van het productieproces van chips aan de vele parameters of er later een verhoogde kans op fouten is. Als je dan kan bijsturen, levert dat grote winst op voor het milieu."
Groeien in Nederland
Zo ziet het bedrijf dat het optimaliseren van productieprocessen en het minder belasten van het milieu heel goed samengaan. Nederland kent enkele grote topspelers in de bouw van machines die chips produceren, maar de feitelijke productie van chips vindt elders plaats. "Wij zien wel een analogie met andere sectoren en daar willen wij in Nederland in groeien," aldus Bachu. "Neem bijvoorbeeld de voedselverwerkende industrie. Nederland is daar heel groot in. Met het NextGen Ag Tech product van In Time Tec volgen, meten en bewaken wij de groei en gezondheid van dieren en verminderen zo verspilling in het productieproces van vlees. Ook op het land en in de kassen groeien waardevolle producten waar veel energie en arbeid in heeft gezeten. Dat gaat vervolgens een productielijn in voor uiteenlopende levensmiddelen. Daar geldt ook dat het erg jammer is als het aan het eind van een lang complex productieproces misgaat. Ik zie kansen om door middel van NextGen Ag Tech met het slim monitoren van de productie te zorgen voor minder verspilling van grondstoffen en energie.”