Geen woorden maar data
Met een ambitieus plan om de wenselijke en noodzakelijke transities in de zorg aan te jagen, hebben 13 koepels in de zorg met de VWS-ministers zich onlangs aan het Integraal Zorg Akkoord (IZA) gecommitteerd. Een belangrijk doel is om een ‘uitweg uit de personeelsschaarste’ te vinden en zorg voor jou en mij beschikbaar te houden. De eerste belangrijke stap die daarvoor gezet moet worden is het durven en willen delen van data.
Blog door Iris van Bemmel, programmamanager Gezondheid en Zorg
FME ondersteunt het IZA, omdat we zien dat er wat in de zorg moét veranderen. Echter, alleen met deze papieren tijger komen we er niet. Er moeten echt daden worden gesteld, willen we met de medisch technologische en digitale oplossingen van alle bedrijven, blijven bijdragen aan de zorg voor de patiënten. En niet alleen voor morgen, maar die veranderingen moeten nu al.
Zonder data geen zorg
Een essentieel onderdeel waarmee de transities van het IZA kunnen gaan werken, blijft wat ons betreft te veel onderbelicht. Want zonder werkende data- en gegevensbeschikbaarheid gaan we het niet redden en zullen alle mooie initiatieven om de zorg te verbeteren een zachte dood sterven. Zonder data geen zorg, simpeler dan dat kan ik het niet maken.
Even heel belangrijk: over de inhoudelijke kwaliteit van zorg valt niet te twisten. Hiermee behoort Nederland nog steeds tot de betere landen in Europa. We zijn erg gefocust op onderzoek en ontwikkeling van behandelingen en technologieën naar het vergroten van overlevingskansen, verbeteren van diagnose en behandelingen, en het ontwikkelen van digital twins en personalised solutions. We hebben echt prachtige technologieën en technieken. Bedrijven werken daarin samen met hele deskundige en bevlogen mensen. Dus dat innoveren op medisch vlak, dat lukt ons in ons kleine landje, best heel goed.
Zorgprocessen
Alleen zijn we de processen die daarachter zitten, behoorlijk vergeten. Hoe is de zorg slim voor patiënten te organiseren met behulp van de vele (en inmiddels al te weinig) zorgmedewerkers die knetterhard werken om die state of the art zorg voor elkaar te krijgen? We richten ons (nog steeds) te weinig op de vraag HOE we de zorg organiseren, dus het proces waarmee patiënten door het zorgsysteem heen ‘stromen’. Er is geen sector meer die met een fax werkt. In de zorg gebeurt dit nog dagelijks en op grote schaal. Er is geen sector meer waarbij alle afspraken worden gemaakt door ‘echte’ mensen in plaats van digitaal, in de zorg wel (door medisch opgeleide secretaresses zelfs!). Terwijl per ziekenhuis per jaar nog gemiddeld 150.000 enveloppen worden verstuurd, is dat al lang passé voor de bankensector. Wie werkt er immers nog met een acceptgiro?
Stel, je gaat als patiënt vanuit een ziekenhuis, via de apotheek, naar een fysiotherapeut, terug naar huis om te worden geholpen door een wijkverpleegkundige? Geen één van deze zorgverleners heeft de informatie van jou als patiënt real time beschikbaar. Dit kost heel veel mensen onnodig veel tijd om informatie op elkaar aan laten sluiten. En dus verspillen we heel veel zorggeld.
Één muisklik
Willen we de zorg écht helpen met verlagen van de werkdruk? Start dan graag snel om het uitwisselen van data nú mogelijk te maken. Zorg voor gegevensbeschikbaarheid, datadelen en dat overal in de zorg de relevante informatie over en voor elke patiënt in één muisklik beschikbaar is. Het maakt monitoring op afstand mogelijk en het zorgt voor de samenwerking in de regio.
Technologische oplossingen werken dan voor meer mensen als oplossing voor hun vraag naar zorg en worden dan ‘rendabel’. Dan gaat voor jou als patiënt het IZA werken. Door goede gegevensbeschikbaarheid kun je dan de zorg in en aan huis krijgen voor de dagelijkse besognes. Voor de reguliere dagbehandelingen kun je dan naar een regionaal ziekenhuis. Voor de complexe zorgvragen kun je dan naar de paar gespecialiseerde ziekenhuizen in Nederland. Allemaal dankzij databeschikbaarheid.
Als medische technologiebedrijven juichen we de gegevensbeschikbaarheid en dus datadelen van harte toe. Dan moeten we dit snel nationaal organiseren met oog en oor voor Europese standaarden. Open source, en wel veilig. Datadelen biedt de bedrijven de mogelijkheid om ook hun technologische bijdragen aan betere toekomstige zorg te kunnen leveren met oog voor bewezen effectiviteit en kosteneffectiviteit.
Start vandaag
Dus start met data dalen niet morgen, maar vandaag al. Want alleen zo kunnen we de doelstellingen uit het IZA ook daadwerkelijk invullen, als partner in de zorg.