arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Gelakte nagels en techniek zijn goed verenigbaar

10 april 2024
Girls Day

FME nam vanwege Girls’ Day een kijkje bij één van de vele Nederlandse topbedrijven in de halfgeleiderindustrie: NXP Semiconductors. In de huidige krappe arbeidsmarkt moet je alle zeilen bijzetten om voldoende technisch geschoold personeel te werven. Daar hoort volgens NXP ook continue aandacht voor het werven van vrouwen voor technische beroepen bij.

Veel FME-lidbedrijven verwelkomen vandaag op Girls’ Day meiden van de laatste klassen van de basisschool (leeftijd 10-12 jaar) en eerste klassen (leeftijd 12-15 jaar) van de middelbare school. Dit om ervoor te zorgen dat Nederland op lange termijn voldoende instroom van talent in de technologische industrie heeft. Voor NXP Semiconductors is het meedoen aan Girls’ Day onderdeel van een bredere agenda, het 'Women in NXP' programma dat sinds 2017 in Nederland loopt.

Innovaties met impact

Wereldwijd heeft NXP circa 31.000 werknemers, in Nederland is de fabriek in Nijmegen met 1.000 medewerkers de grootste vestiging. Op de vestiging op de High Tech Campus in Eindhoven vertelt Clara Otero Perez, senior director marketing, over werken bij NXP. "Het mooie aan ons bedrijf is dat onze innovaties echt impact hebben in de wereld. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligere auto's door slimme sensoren of innovaties op het gebied van gezondheidszorg. En dat willen we de meiden vandaag meegeven, dat je ook als vrouw echt het verschil kan maken met technische vernieuwing waar de samenleving op zit te wachten."

Girls’ Day

Volgens Clara is Girls’ Day onderdeel van een breder programma om meer vrouwen in technische functies te laten werken: "Eigenlijk moet je al bij de ouders en de basisschool beginnen. Vervolgens moet je doorlopend techniek aanbieden in het onderwijs, om zo uiteindelijk het sentiment rond werken in de techniek te veranderen."

Tijdens Girls’ Day verzorgt NXP een boeiend programma voor middelbare scholieren. Denk aan proefjes om uit citrusvruchten elektriciteit te halen, een rondleiding door de NXP Showroom met innovaties en speeddates met dames in technische functies bij het bedrijf. Kansal Shaick Ibrahim, projectleider automotive bij NXP, laat weten: "Zonder diversiteit en inclusie, geen innovatie. De verschillende inzichten die mannen en vrouwen in een team meebrengen, zorgen ervoor dat je betere beslissingen kunt maken. De meiden van de middelbare scholen komen vandaag naar ons bedrijf, zien vrouwen in technische beroepen die echt iets bereiken in de samenleving. Een mooie jurk en gelakte nagels, gaan prima samen met techniek. Dat willen we op Girls’ Day laten zien."

Stap voor stap

Wat hebben jullie inmiddels bereikt met het 'Women in NXP-programma’? Núria Barceló Peiró, programmamanager publieke samenwerking, laat weten: "Dat gaat in kleine stappen, en met realistische doelen. Toen we in 2017 startten met dit programma, hadden we als doel om binnen een jaar onze CEO iets te laten zeggen over diversiteit en inclusie. Dat is gelukt."

Inmiddels heeft NXP een Vice President op diversiteit en inclusie zitten. Núria: "Ik ben ervan overtuigd dat je als modern bedrijf een brede doelgroep van divers talent moet aanspreken om voor je te werken. Als je dat echt belangrijk vindt, moet je dat thema in het MT op de kaart zetten. Dat is nu gelukt binnen NXP. Maar, je ziet bij veel organisaties dat managers mensen met dezelfde visie en achtergrond aannemen. Dat is heel makkelijk. Maar dan verandert er niets in je organisatie. Dat moet je doorbreken."

Doe volgend jaar ook mee met girl's day, en meld je vast aan

Bewustwording

Helen Kardan, verantwoordelijk voor een belangrijke internationale toeleverancier bij ASML, is namens FME-boegbeeld van de SER-charter Diversiteit in Bedrijf. Zij nam ook een kijkje in de keuken bij NXP en is van mening dat het allemaal om bewustwording gaat: "Bijna iedereen is voor diversiteit en inclusie op de werkvloer. Maar er heerst veel vooringenomenheid. Denk aan ouders die hun meiden liever niet te moeilijke studies laten kiezen. Of leraren die heel goed zijn in kinderen helpen te ontwikkelen, maar minder toegerust zijn om techniek te promoten. Ook bij het MT van bedrijven in Nederland heersen vaak onbewust veel vooroordelen over vrouwen en technische beroepen. Dat kan en moet echt beter in Nederland, en daarom steun ik deze dames van NXP van harte in hun missie om meer vrouwen in dit soort fantastische beroepen te krijgen."

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten