Het ijs verdween als sneeuw voor de zon met luchtgordijnen van Frico
Bagergaarden in Haderslev heeft zijn vochtprobleem opgelost en tegelijkertijd de energiekosten omlaag gebracht.
Vocht is een groot probleem als versgebakken brood in de koeling moet worden bewaard. Een probleem waar H.C. Andersen Bagergaarden A/S in Haderslev (Denemarken) maar al te bekend mee is en waardoor ze voor het bewaren en leveren van Kohberg brood en kadetjes de poorten naar hun koeling een paar uur per dag open moesten zetten.
Hoge kosten voor ontdooien
"We hadden teveel vocht in onze koeling en werden geconfronteerd met hoge kosten voor het ontdooien ervan. Het vocht leidde onder andere tot een vorstlaag aan het plafond die uiteindelijk naar beneden op de dozen viel en vochtig werd op het moment dat de dozen de koeling verlieten. De ijskristallen op het strokengordijn bij de ingang zorgden voor een werkplekgerelateerd probleem," legt manager Teddy K. Jensen uit.
Hij overwoog daarom een ruimte te creëren waarin het vocht doorlopend kon worden verwijderd voordat het de koeling kon bereiken.
Vocht op afstand houden
"Deze oplossing zou echter onvermijdelijk resulteren in veel hogere operationele kosten. Toen ik hoorde dat luchtgordijnen het probleem mogelijk konden oplossen, heb ik - ondanks mijn aanvankelijke scepticisme - Frico gevraagd een offerte uit te brengen. Ik wist wel dat luchtgordijnen een barrière vormen tussen koude en warme lucht, maar dat ze ook vocht op afstand konden houden? We begonnen voorzichtig met de installatie van één luchtgordijn - en dat werkte. De ijskristallen op het strokengordijn verdwenen en toen we het luchtgordijn uitschakelden zagen we direct dat zich nevel vormde bij de poort," zegt de manager.
Snelle terugverdientijd
De bakkerij heeft inmiddels meerdere luchtgordijnen laten plaatsen bij de poorten en de overige ingangen. Een van de grotere koudeopslaglocaties van Kohberg in Haderslev overweegt inmiddels ook te gaan voor luchtgordijnen van Frico. Bagergaarden heeft ongeveer 200.000 Deense kronen (27.000 euro) geïnvesteerd in deze oplossing.
"Het is belangrijk ook de energiebesparingen mee te tellen. Het is erg duur om een koeling te ontdooien en daarom verwachten we een terugverdientijd van twee jaar."
Het effect kan vooraf worden berekend
Bagergaarden heeft energiebedrijf Ørsted gevraagd voorafgaand aan en na afloop van de installatie van de luchtgordijnen het effect te meten. De werkelijke besparingen als gevolg van het eerste luchtgordijn werden berekend op 30 MWh per jaar. Het is ook mogelijk om het effect vooraf te berekenen. Energieadviseur Kasper H. Biermann van Ørsted legt uit hoe dit in zijn werk gaat:
"Als er een deur tussen een koude en een warme ruimte wordt geopend, wordt er een luchtstroom gecreëerd tussen beide ruimten. De lucht die vanuit de warme ruimte naar de koude ruimte stroomt, bevat waterdamp die vervolgens condenseert en bevriest. Op basis van de luchtstroom, de totale tijd dat de deur geopend was en de relatieve luchtvochtigheid is het mogelijk om de hoeveelheid energie te berekenen die verbruikt wordt om waterdamp om te zetten naar ijs. Vervolgens wordt het gespecificeerde vermogen van het luchtgordijn hiervan afgetrokken voor een betrouwbaar resultaat."