arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Inclusief ondernemen bij VDL Parree: Een samenwerking met impact

3 december 2024
VDL Parree assemblage

FME-lidbedrijf VDL Parree bewijst dat sociaal ondernemen en technologische innovatie hand in hand gaan. Door intensief samen te werken met leerontwikkelbedrijf Senzer uit Helmond biedt VDL kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit partnerschap, gestart in 2008, is een inspirerend voorbeeld van inclusief ondernemen. Wat begon met de assemblage van eenvoudige componenten, is uitgegroeid tot een modelproject waarin mens, technologie en samenwerking centraal staan.

Het idee voor deze samenwerking ontstond uit een gedeelde opdracht voor een product met strenge veiligheids- en kwaliteitseisen. Pieter Melisse, directeur bij VDL Parree, vertelt: "Senzer verzorgde destijds de assemblage, terwijl wij het spuitgietwerk deden. Het leek ons efficiënter om deze medewerkers bij ons op locatie in te zetten." Dit bleek een schot in de roos. Dagelijks reisden teams van Senzer naar Sevenum. "Hun enthousiasme had direct een positieve impact op onze werksfeer."

Innovatie en maatwerk

VDL Parree paste de productielijn aan om beter in te spelen op de behoeften van medewerkers met een beperking. Handelingen werden opgedeeld in eenvoudige stappen die maximaal een minuut duurden. Toen de vraag naar producten steeg, werden extra productielijnen opgezet. Melisse: "Dit resulteerde in een ongekende kwaliteit. In meer dan tien jaar tijd hebben we geen enkele afgekeurde component gehad."

Toen het oorspronkelijke product van de markt verdween, onderzocht VDL mogelijkheden om medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt complexer werk aan te bieden. Technologie bood de oplossing. "Met een operator support system projecteren we de werkstappen direct op de werktafel," legt Melisse uit. "Via het systeem volgen we de voortgang en passen we de ondersteuning aan. Het is fascinerend hoe mens en machine elkaar versterken."

VDL Parree Assemblage

Sociaal ondernemen voor het mkb

Met 145 medewerkers en 45 Senzer-collega's laat VDL Parree zien dat inclusief ondernemen niet voorbehouden is aan grote bedrijven. Melisse moedigt ook andere mkb’ers aan: "Financieel maakt het geen verschil, maar de sociale winst is enorm. Maak gebruik van de expertise van sociale werkbedrijven; zij begrijpen deze doelgroep als geen ander. Ons succes is voor een groot deel te danken aan werkbedrijf Senzer uit Helmond."

"Het is een slimme investering in de toekomst van je organisatie"

Paul Verbakel, directeur werk en uitkering bij Senzer, voegt toe: "Inclusiviteit is geen kostenpost, maar een kans. Samen kunnen we een arbeidsmarkt creëren waar iedereen meetelt. Inclusief ondernemen is niet alleen maatschappelijk verantwoord, het is ook een slimme investering in de toekomst van je organisatie. Ik nodig andere bedrijven van harte uit om ook de stap te zetten."

De samenwerking is een bron van trots binnen VDL. "Onze medewerkers hebben enthousiaste, gemotiveerde collega’s erbij gekregen. Klanten waarderen deze aanpak, en wij kijken terug met de gedachte: dit hadden we eerder moeten doen."

Een toekomst voor iedereen

Op 3 december, de internationale dag van mensen met een handicap, benadrukt VDL Parree hoe bedrijven inclusiviteit kunnen omarmen. Het verhaal van VDL en Senzer toont aan dat sociaal ondernemen niet alleen goed is voor de maatschappij, maar ook voor de bedrijfsvoering. "De trots van onze Senzer-collega's is aanstekelijk," besluit Melisse. "Samen bouwen we aan een toekomst waarin iedereen een rol kan spelen."

FME brengt je graag met de juiste mensen in contact

Pieter en Paul zijn het erover eens dat werkgevers moeten zich moeten realiseren dat deze aanpak ook mogelijk is in andere sectoren en regio’s. Want werkontwikkelbedrijven met verstand van mens en technologie tref je aan in diverse regio’s van het land. Neem contact met FME op, en FME-collega's brengen je graag met de juiste mensen in contact.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten