arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Innovatieve zorgtechnologie leidt tot minder pijn, minder en betere behandelingen

31 januari 2020

Met de inzet van een MRI-scan kan veel mannen de pijnlijke weefselprik - die bij 60% van de 40.000 mannen in Nederland per jaar onnodig werd uitgevoerd - worden bespaard. Doordat de MRI-scan nu als bewezen effectief is opgenomen in de nieuwe richtlijn voor het opsporen van prostaatkanker, hoeven minder mensen geprikt te worden, wordt het prikken gerichter, is er sneller een uitslag, meer duidelijkheid over de ernst, kunnen onnodige behandelingen worden vermeden en worden kosten bespaard. De verwachting is dat de nieuwe richtlijn de zorgkosten zal terugdringen met naar schatting zo'n € 375,- per patiënt, dus zo'n € 15 miljoen per jaar.

FME blij met opname in nieuwe richtlijn

Dat deze MRI-scan relatief snel is opgenomen in de nieuwe richtlijn, juicht FME Zorg van harte toe. Wanneer wetenschappelijke verenigingen bereid zijn om voor nieuwe technologieën - die bewezen effectief en kosteneffectief blijken -snel de richtlijnen te actualiseren, verbetert dit de zorg voor patiënten, kunnen artsen gerichter werken en draagt het bij aan beheersing van de zorgkosten.

"Dankzij de scan weten we precies waar de kanker zit, dus ook waar we daarna moeten prikken."

Winst voor arts, patiënt en verlaging kosten zorg

Inzet van deze MRI-scan en opname van deze behandeling in de richtlijn is volgens Jelle Barentsz, hoogleraar radiologie aan het Radboudumc, winst voor zowel arts als patiënt als voor de kosten van zorg. "Dankzij de scan weten we precies waar de kanker zit, dus ook waar we daarna moeten prikken. Dan krijg je meteen het goede weefsel. En als er op de scan niets te zien is, dan is de kans dat iemand niets heeft bijzonder groot. Dan kan overwogen worden niet te prikken." Jaarlijks komen er in Nederland 10.000 patiënten met een agressieve vorm van prostaatkanker bij, van wie er 2.500 overlijden.

Barentsz is een van de initiatiefnemers van de nieuwe richtlijn. Sinds 2017 wordt in zijn ziekenhuis gewerkt aan de methode, die moet helpen bij het beter en sneller ontdekken van de meest voorkomende kankersoort bij mannen na longkanker.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten