"Je huis duurzamer maken is niet zo spannend, dat probeer ik m’n omgeving ook te laten zien"
We staan op een cruciaal moment in de energietransitie, ideeën en innovaties moeten op grote schaal worden toegepast om de transitie te versnellen. De technologische sector speelt daarin een belangrijke rol. Met techniek als versneller kunnen we ervoor zorgen dat we onze doelen gaan halen. Bovendien zet de sector zelf ook grote stappen in het terugdringen van de CO2-uitstoot. Eén ding is duidelijk: daar zijn mensen voor nodig. Mensen die invulling geven aan de tienduizenden banen die momenteel open staan (en dat worden er de komende jaren nog veel meer).
Als toonaangevende fabrikant van innovatieve klimaat- en warmwateroplossingen neemt Remeha haar verantwoordelijkheid ten aanzien van mens, milieu en product.
Met onze kennis en ervaring werken wij onder meer mee aan oplossingen voor energiebesparing en de beperking van CO2-uitstoot. Daarnaast gaat het ook om thema's als klimaatneutraal produceren, duurzaam inkopen en verbeteren van arbeidsomstandigheden.
We hebben een kort gesprek met Kevin Maaskant, Product Marketeer New Build bij Remeha, over hoe hij met zijn baan meehelpt de energietransitie te versnellen.
Kun je wat meer vertellen over wat je doet bij Remeha?
"Ik moet ervoor zorgen dat ons aanbod is afgestemd op de ontwikkelingen in de markt en in de politiek. Regelgeving, subsidies, gasprijzen – het is een heel complexe markt, ik volg dagelijks het nieuws en de discussies in de politiek. Onze opdrachtgevers hebben veel behoefte aan advies en kennis, meedenken wat in hun situatie het beste is qua verduurzaming."
"Ik kreeg als klein jochie al oude radio’s om uit elkaar te halen en weer te in elkaar te zetten."
"Techniek is mij met de paplepel ingegoten. Mijn opa was verwarmingsinstallateur en mijn vader werkte in een machinefabriek. Dus thuis repareerden we alles zelf. Ik kreeg als klein jochie al oude radio’s om uit elkaar te halen en weer te in elkaar te zetten."
"Tijdens mijn studie werktuigbouw ben ik als stagiair bij Techneco terechtgekomen en ben daar gebleven. Daar ben ik voor het eerst met een warmtepomp in aanraking gekomen en verslingerd geraakt aan verduurzaming. Ik heb een specialisatie in duurzame technieken gedaan en ben ook in mijn eigen huis aan de slag gegaan. Warmtepomp, zonnepanelen. Vroeger had m’n omgeving zoiets van ‘daar heb je hem weer, met z’n duurzaamheid’, maar sinds de gasprijzen zo aan het stijgen zijn krijg ik veel vragen van mensen uit de buurt, op de voetbalclub. Het is allemaal niet zo heel spannend, dat probeer ik m’n omgeving ook te laten zien. Je moet gewoon beginnen."
Wat vind je leuk aan je werk?
"Het leukste aan mijn werk vind ik dat de markt zo aan het veranderen is qua regelgeving, innovaties, toenemende aandacht voor verduurzaming en de techniek die daarbij komt kijken. Remeha heeft Techneco overgenomen en daar gaan de ontwikkelingen snel. Warmtepompen zijn voor ons al lang niks nieuws meer, de kinderziekten zijn er allang uit. Je kunt niet na de introductie van een product achterover blijven leunen. Over 10 jaar zijn we weer veel verder."
"Het mooie is dat je nooit te vroeg bent met verduurzamen."
"Het mooie is dat je nooit te vroeg bent met verduurzamen. Het heeft gelijk impact. Als je telkens zou wachten tot er een beter model smartphone is, blijf je altijd zonder telefoon. Zo is het met duurzaamheid ook."
"De uitdagingen zijn ook heel groot, we moeten 7 miljoen huizen verduurzamen en van het gas af helpen voor 2050. Dat zijn bijna 5000 woningen per week. Gemeenten en woningcorporaties zoeken ons daarom ook veelvuldig op, zij hebben behoefte aan kennis en advies. We kunnen dit alleen maar voor elkaar krijgen door samen te werken met alle partijen in de markt. Dit betekent: elkaar scherp houden, zoveel mogelijk kennis uitwisselen en zorgen dat we met elkaar verbeteren en versnellen."