Kennismaking met de toppers van de volgende techgeneratie
Van de week bezocht ik het Deltion College in Zwolle samen met Adnan Tekin, voorzitter MBO Raad en duovoorzitter SBB. Adnan ken ik nog als gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. Het was goed om elkaar weer in onze nieuwe rollen te treffen! Het mbo is de belangrijkste sector voor FME, omdat we een groot tekort aan vakmensen hebben. Het aandeel studenten in de Metaal en Metalektro opleidingen op de roc's is helaas de afgelopen vijf jaar met 15% afgenomen.
Blog door Theo Henrar, voorzitter FME
Inspirerend!
Het Deltion College is een van de grotere roc’s met een goede reputatie. Ze hebben bijna 20.000 studenten. Thea Koster, voorzitter college van bestuur van het Deltion College, ontving ons en leidde ons rond langs de onderwijsruimte waar studenten bezig waren met onder andere robotisering en de energietransitie. Ik zag daar veel moderne apparatuur in de school staan, zoals een robotarm, een 3D-printer en CNC-machines. Wat inspirerend om te zien dat zoveel studenten – de toekomstige techgeneratie - zo actief bezig zijn met verschillende aspecten op gebied van techniek! Zo ontmoette ik ook Daan de Kraker, een jongen die zo enthousiast is over de kunst van het lassen dat hij meedoet met de regionale skills-kampioenschappen en zelf nu ook bij de landelijke finalisten zit en mogelijk mee mag doen met het World Skills lassen!
“Ik ben er groot voorstander van om intensief samen te werken tussen bedrijven en scholen, zodat we studenten een ‘authentieke leeromgeving’ aan kunnen bieden"
Nauwe samenwerking met bedrijven
Bij het Deltion College is de afstand tot bedrijven in de regio klein doordat ze samen innovatieve en modulaire programma’s hebben ontwikkeld. Thea: “Ik ben er groot voorstander van om intensief samen te werken tussen bedrijven en scholen, zodat we studenten een ‘authentieke leeromgeving’ aan kunnen bieden. Hierdoor kunnen we op-maat modules voor studenten ontwikkelen, zodat ze meteen na hun opleiding aan de slag kunnen.”
Adnan Tekin: “In het mbo is de samenwerking met het bedrijfsleven de kern. Zo weten we goed welke behoefte het bedrijfsleven heeft en hoe we opleidingen daarop kunnen aanpassen. Flexibilisering van het onderwijs zoals Thea schetst, gaat echt de basis worden. Voor studenten die een diploma gaan halen, en voor volwassenen die bij willen leren of willen omscholen.”
Realiseren van de energietransitie
Een groot tekort aan technisch personeel maakt het moeilijk om de energietransitie in Nederland mogelijk te maken. Van monteurs in de industrie tot werktuigbouwkundige-ingenieurs; de vraag naar personeel in de technische sector is net als veel andere sectoren vele malen groter dan het aanbod. Nooit eerder stonden er zo veel vacatures open voor technici. Volgens Techniekpact Monitor waren er eind vorig jaar 105.000 openstaande vacatures. Om klimaatdoelstellingen te halen, hebben we echt een hogere instroom nodig in technisch onderwijs. Samen met alle betrokken partijen ga ik er hard aan werken om nog meer van deze geweldige en gepassioneerde techtoppers – jonge mannen én vrouwen - op te leiden!