Lenzen produceren met behulp van collaboratieve robots
OPHTEC gebruikt robots voor de productie van implanteerbare lenzen. Het bedrijf wilde graag ervaring opdoen met de volgende generatie: de collaboratieve robot. De belangrijkste eis was dat de robot de machine moet laden en lossen en bovenal betrouwbaar moest zijn.
IJssel Technologie verdiepte zich in het productieproces van OPHTEC en overlegde met de lenzenfabrikant over de exacte wensen en eisen. Toen begon de zoektocht naar een geschikte robot. Het werd uiteindelijk de UR5-collaboratieve robot van Universal Robots in combinatie met de IJssel-software Uptime Works.
Productie zonder tussenkomst van mensen
De draaibank die de lenzen maakt, wordt met de collaboratieve robot beladen en dezelfde robot pakt de lenzen na diverse productiehandelingen weer op. De robot herkent productwissels, waardoor de lenzen nu zonder tussenkomst van mensen gemaakt kunnen worden. De robot wordt aangestuurd met de betrouwbare en flexibele IJssel-software Uptime Works, die dankzij de toegankelijke scripttaal eenvoudig aan te passen is.
"We hebben veel met IJssel gespard. Heel fijn dat IJssel daarbij niet alleen oog had voor de robot en de software, maar ook gekeken heeft hoe we de robot het beste konden integreren binnen het hele productieproces", aldus Erwin Kerstholt, production engineer bij IJssel.
Over OPHTEC
Elk jaar produceert OPHTEC in Groningen vele duizenden implanteerbare lenzen voor de oogheelkunde. Ze worden wereldwijd ingezet om mensen met staar of oogtrauma weer beter te laten zien of om mensen van hun bril af te helpen. Het bedrijf brengt nu een ander type multifocale lens op de markt van hydrofiel acrylaat. Deze lenzen worden zacht als ze in contact komen met water en kunnen dan door een sneetje van slechts 2,2 millimeter geïmplanteerd worden. OPHTEC zet de collaboratieve robot in bij de productie van deze lenzen.