arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Nederlandse bedrijven helpen bij wederopbouw zorg in Oekraïne

16 juli 2024
Tekle Holographics

Van een mobiele operatiekamer en therapie via een VR-bril tot een digitale huisarts: tijdens de Rebuild Ukraine conferentie in Warschau op 24 en 25 juni presenteerden Nederlandse bedrijven hun bijdragen aan de wederopbouw van de Oekraïense gezondheidszorg. Een bedrijf daarvan was FME-lidbedrijf Tekle Holographics.

Gedurende twee dagen fungeerde het Nederlandse paviljoen op de Rebuild Ukraine conferentie als het centrale ontmoetingspunt voor Nederlandse bedrijven en Oekraïense ziekenhuizen, overheidsinstanties en bedrijven uit de gezondheidssector. Ongeveer twintig Nederlandse bedrijven reisden naar Warschau om potentiële zakenpartners te ontmoeten, ideeën te delen en hun mogelijke bijdragen aan de Oekraïense gezondheidszorg te presenteren.

Tekle Holographics: app met een digitale dokter

Michel Tzsfaldet, CEO en eigenaar van Tekle Holographics, was niet in Warschau om zijn product te verkopen, maar om het gratis aan Oekraïne te schenken. Tekle Holographics werkt inmiddels al tien maanden samen met bedrijven en organisaties in Oekraïne.

In het contact met zijn Oekraïense partners merkte hij dat ze onder enorme stress staan. “De jongens die ons kantoor bezochten, kwamen maar niet tot rust. Ze rookten een pakje sigaretten in een uur en wiebelden op onze stoelen. Je ziet de enorme stress die alle Oekraïners op dit moment voelen. Zeker de Oekraïners aan de frontlinie. We hebben het afgelopen jaar veel samengewerkt en willen iets terugdoen.”

Daarom heeft Tekle Holographic een app ontwikkeld die, met behulp van kunstmatige intelligentie, kan bepalen wat er aan de hand is door middel van een digitale dokter. “De Doctor Enki app is voor 98,4% in staat om accuraat te diagnosticeren”, vertelt Michel. “In de frontlinie hebben mensen vaak geen toegang tot een huisarts, maar op deze manier kunnen ze toch iets doen voor hun gezondheid. De app willen we daarom gratis ter beschikking stellen.”

Michel heeft op Rebuild Ukraine al met verschillende Oekraïense partijen gesproken die interesse hebben in de app. “Ze waren zeer verbaasd dat onze dokter Oekraïens spreekt, zonder accent.”

Hulp van Nederlandse bedrijven cruciaal

Sinds het begin van de oorlog zijn in Oekraïne bijna 1.500 medische voorzieningen, waaronder ziekenhuizen en klinieken, beschadigd en bijna 200 volledig verwoest. Daarnaast heeft de oorlog een zware impact op de gezondheid van de Oekraïense bevolking. Tekle Holographics is een goed voorbeeld van een Nederlands bedrijf die een bijdrage levert aan het herstellen van de schade in Oekraïne.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten