arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

NEM Energy maakt pilotinstallatie voor verduurzaming industrie

Ledennieuws
23 juli 2024
NEM Energy

Om de industrie te verduurzamen, hebben we een nieuwe generatie installaties nodig om CO₂-neutraal hoge temperatuurwarmte te produceren. FME-lidbedrijf NEM Energy heeft recent een order gekregen voor een pilotinstallatie van een elektrische heater, die een industriële gasstroom moet verwarmen tot boven de 500 graden Celsius.

NEM doet al enkele jaren onderzoek naar deze installaties en ziet dat er nog veel R&D-inspanningen nodig zijn waarbij we volop moeten inzetten op publiek-private samenwerking. "De elektrificatie van de industrie is een nieuwe tak van sport voor ons," aldus Ed Roovers, key expert op het gebied van elektrificatie in de industrie bij NEM Energy. De helft van de Nederlandse energievraag komt uit de industrie, en 80% daarvan is nodig voor warmte. "Vooral de inzet van multi-megawatt elektrische heaters voor temperaturen tussen de 200 en 1000 graden Celsius, is dan een grote uitdaging tijdens de huidige energietransitie." Dit temperatuurgebied ligt ver boven de technische mogelijkheden van industriële warmtepompen.

Processtromen verwarmen

Roovers heeft zich altijd al graag beziggehouden met de nieuwste ontwikkelingen. NEM Energy is ook al twee jaar bezig met de ontwikkeling van heaters die processtromen in fabrieken tot hoge temperaturen kunnen verwarmen. "Inmiddels gaan we een prototype elektrische stralingsheater bouwen die een luchtstroom in een industrieel proces verwarmt. Na succesvolle toepassing van het prototype, stimuleert dat de verdere ontwikkeling en de marktvraag van elektrische heaters. Om de technologie verder te brengen, hebben we dit soort pilotprojecten nodig, waarbij overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven samenwerken om technologie uiteindelijk op de markt te brengen."

Hydrogen-ready

NEM is ooit begonnen als de 'Nederlandsche Electrolasch Maatschappij', die warmtewisselaars en stoomketels produceerde. Inmiddels profileert NEM Energy zich als een heat transfer company, waarbij het bedrijf warmteterugwinningsinstallaties levert voor zogeheten SToom- En Gascentrales (STEG) en andere installaties op het gebied van energie-efficiëntie. Als eerste leverancier in de wereld levert NEM deze installaties ‘hydrogen-ready’ voor een toekomstige overschakeling van aardgas naar waterstofgas. Voor de business waarmee NEM in de jaren '60 startte, is nog volop belangstelling. "Hoe meer zon en wind er op het elektriciteitsnet komt, hoe groter de reservecapaciteit voor betrouwbare en flexibele elektriciteitscentrales er nodig is," aldus Sebastiaan Ruijgrok, hoofd marketing & business development bij NEM Energy. STEG centrales hebben de unieke eigenschappen betrouwbaar en flexibel te zijn, een goede aanvulling op de fluctuerende leveringszekerheid van zon en wind.  De komende jaren wil de NEM zich richten op het ontwikkelen van product voor elektrificatie van warmte, het verbeteren van luchtkwaliteit, het verhogen van energie-efficiënte en het leveren van betrouwbare en flexibele energieoplossingen.

In de ontwikkeling van elektrische heaters is NEM op zoek naar geschikte toepassingen en bedrijven die samen willen werken om industriële toepassingen te elektrificeren. Voor meer informatie neem dan contract op met Ed Roovers en/of Sebastiaan Ruijgrok.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten