arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Nieuw in een HR-functie? Doe de FME Kickstart HR-training

10 september 2024
HR-management

Om startende HR-functionarissen in korte tijd alle handvatten te geven om hun functie goed uit te kunnen voeren, organiseert FME College meerdere keren per jaar de Kickstart HR-training. Hoe ervaren de deelnemers dit?

Sandra Haakma werkt op de afdeling Shared Services bij Lode BV. Dit FME-lidbedrijf produceert en levert medische ergometers bestemd voor revalidatie en sport. "Met 100 medewerkers maken wij wereldwijd impact en om dat te kunnen doen hebben we binnen het team vaak meerdere rollen en verantwoordelijkheden. HR is daar voor mij het meest recent bijgekomen, daarom is het heel waardevol geweest om de FME Kickstart HR-training te volgen."

 

Aanmelden voor de kickstart HR-Training van 9 oktober kan tot 16 september

Max Verstappen

"Ons bedrijf is gespecialiseerd in hoogwaardige en betrouwbare medische ergometrie. Ook topsporters maken gebruik van de apparatuur van Lode. Zo heeft F1-coureur Max Verstappen op onze Corival getraind," aldus Sandra, die bij Lode startte als stagiair. "Mijn verantwoordelijkheden zijn door de jaren heen verder uitgebreid. Ik heb een achtergrond in finance & control, maar sinds ik de verantwoordelijkheid heb gekregen voor de salarisadministratie en personeelszaken, is het HR-vak steeds meer gaan kriebelen. De FME-trainers hebben die vlam verder aangewakkerd."

“Communiceren is meer dan het meedelen van een besluit.”

Een eerste belangrijk inzicht dat Sandra uit de training meenam naar het kantoor in Groningen, is de impact die je als HR-functionaris op de organisatie hebt. "Van in dienst tot uit dienst en alles daartussenin. In dit vakgebied kun je echt impact maken op de organisatie.”

Soft skills

Daarnaast is bij Sandra heel nadrukkelijk duidelijk geworden dat cultuur een belangrijk aspect van een organisatie is. "De rol van het management in je organisatie is heel belangrijk. Daar begint het mee. Als zij niet het goede voorbeeld geven, hoe krijg je de rest dan mee? Informeer het management en de medewerkers daarom goed en betrek ze waar nodig bij eventuele veranderingen in de organisatie. Communiceren is soms meer dan alleen het delen van een besluit.”

“Verzuim, ongewenst gedrag… Hoe ga je het gesprek aan?”

Sandra ziet ook dat de rol van de leidinggevende in organisaties steeds meer veranderd. "Leidinggevende zijn betekent niet alleen meer een beoordeling geven over het feitelijke functioneren of de behaalde resultaten, het betekent ook dat je je medewerkers moet kunnen coachen. Soft skills zijn daarbij steeds belangrijker. Want wat doe je als een medewerker niet lekker in zijn of haar vel zit en verzuim op de loer ligt? Wat doe je als een medewerker ongewenst gedrag vertoont? Hoe ga je het gesprek aan? Het doen en laten van een leidinggevende heeft hier daadwerkelijk impact.”

Alle facetten

Tijdens de Kickstart HR-training behandelen FME-trainers alle facetten van het HR-vak gedurende twee dagen. Volgens Sandra doen Bert Haan en Robert Geurts dat heel goed. "Alle facetten komen aan bod, maar omdat we in kleine groepen werken, is er ook ruimte om op de onderwerpen die voor jou relevant zijn verder de diepte in te gaan. De stof is tevens direct relevant, ik kom er dagelijks mee in aanraking."

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten