Nu investeren in technologie voor onze voedselvoorziening!
Nederland is nu wereldwijd bekend om haar efficiënte voedselproductie, maar zal de volgende generatie deze trots ook nog kunnen ervaren? Er zijn in de Nederlandse historie genoeg voorbeelden te vinden van iets waar we groot en bekend van waren, maar vandaag de dag die positie al lang verloren zijn. Denk aan bijvoorbeeld wind- en zonne-energie, technologisch lag de basis in Nederland en was er een veelbelovende industrie aan het ontstaan. Doordat we niet goed hebben doorgepakt hebben we deze positie vrij snel verloren aan landen als Denemarken en China, niemand denkt vandaag de dag nog aan Nederland als ze zonnepanelen of windmolens willen kopen.
Door Marcel van Haren, Programmamanager Landbouw, Water & Voedsel
Ik zie eenzelfde risico voor de sector die technologie voor de voedselproductie maakt. Voor veel onderdelen van de voedselsector hebben we leidende bedrijven die machines en apparaten maken. Maar ook in de tuinbouw verkopen we onze technologie wereldwijd, iedereen kijkt (nu nog) naar Nederlandse technologie. Maar hoe lang nog? Krijgen we geen last van de wet van de remmende voorsprong? Ik zie de eerste tekenen al aan de wand, sterspelers in de sector genieten van toenemende aandacht van buitenlandse overnamepartijen. Ooit was dat ook in de wind- en zonne-energie het geval, en kijk wat er nu van over is.
Toegevoegde waarde
Maar hoe dan wel? De coronacrisis zorgt ervoor dat er grote hoeveelheden geld beschikbaar komen, de kans om dit voor een substantieel deel in te zetten op de toekomst van Nederland in het agrifoodtech domein. De wereld voorzien van de meest duurzame, efficiënte, veilige en gezonde voedselproductie systemen die er zijn, draagt veel meer bij aan onze economie dan nog meer voedsel exporteren. € 96 miljard voedselexport per jaar is natuurlijk een imposant getal, maar de realiteit is dat de toegevoegde waarde voor onze samenleving erg klein is. Dat ligt heel anders voor de export van technologie, denk aan voedselproductiemachines, automatiseringssystemen voor kassen en landbouwtechniek.
Nu is het moment om onze wereldwijd vermaarde positie te verzilveren door het maken van een volgende stap en keuzes, want iedereen kijkt naar Nederland en dat brengt ook een verantwoordelijkheid met zich mee. Wij hebben alles in huis om de voedselproductie, land- en tuinbouw systemen van de toekomst te ontwerpen, te bouwen en te verkopen. ‘Handsfree Voedselproductie’ is het thema, arbeid in de sector wordt als zwaar en repeterend ervaren. Hierdoor en doordat veel werk in de sector seizoensgebonden is, is het steeds lastiger om mensen te vinden om ons voedsel te oogsten en produceren. Daarnaast willen we gemakkelijk investeerbare en schaalbare voedselsystemen, dicht bij stedelijke gebieden waar geconsumeerd wordt.
NxtGen Higtech
FME, Wageningen UR, TNO en Holland HighTech werken sinds enkele maanden aan een groot Nationaal Groeifonds voorstel, met de naam ‘NxtGen Higtech’. Het programma beslaat meerdere domeinen, AgriFood is een van de sectoren, waarin we gekozen hebben voor het thema ‘Handsfree Voedselproductie’, waarin we aandacht hebben voor 5 domeinen:
- ‘Full Autonomy’ realiseren van taken die al gemechaniseerd zijn
- Complexe handelingen in de primaire productie
- Complexe handelingen in de voedsel productie
- Sensoren, robotica, AI, connectiviteit en gedistribueerde intelligentie voor robotica en precisie landbouw
- Innovatieve - disruptieve – agrifood systemen door nieuwe technologie
Het plaatje hierboven geeft een beeld van de programma opzet voor het AgriFood deel van het NxtGen Hightech programma. Geen programma voor een beetje kleingeld van enkele tonnen of miljoenen, maar een programma met tenminste acht nullen in het budget, passend bij de ambitie van het Nationaal Groeifonds. Investeren in een welvarende, groene en gezonde toekomst van Nederland, het moment is nu!
Heeft jouw bedrijf een technologie die één van deze 5 domeinen een sprong voorwaarts kan geven, neem dan contact met mij op!