arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Pole Position overgenomen door Denemarken

26 mei 2023
Theo met Deense Ambassadeur

Vandaag was ik uitgenodigd door de Deense Ambassadeur, Jarl Frijs-Madsen, voor een ontbijtsessie en mocht daar spreken voor en met diverse CEO’s. Ik leerde ambassadeur Jarl kennen tijden de Europese Wind Summit vorig jaar in Esbjerg in Denemarken. Daar zijn door Denemarken, Duitsland, België en Nederland afspraken gemaakt om tot een gezamenlijke versnelde vergroening te komen.  

Blog door Theo Henrar, voorzitter FME

Windenergie

Tijdens de roundtable vanochtend gaf ik allereerst complimenten aan Denemarken. Waar Nederland traditioneel het land was van de windmolens, is de ‘pole position’ op het gebied van windenergie nu overgenomen door Denemarken.

Vervolgens heb ik hen meegenomen in de visie van FME, waarin de hightech-industrie antwoorden en oplossingen heeft om de energietransitie te versnellen. Veel FME-leden zijn bezig op het gebied van waterstof en electrolysers. Hierin hebben we een frontrunners rol.

Tegelijkertijd heeft onze industrie in Nederland het zwaar, vanwege de geopolitieke situatie.

Geopolitieke situatie

Om Bill Clinton’s uitspraak “it’s the economy stupid” te gebruiken, waarmee hij destijds de presidentsverkiezingen won. In de huidige omstandigheden kun je zeggen: “It’s geopolitics, stupid!”

Wij moeten onze ogen op de bal houden en zorgen dat we er niet uit getikt worden door de Amerikanen. Ik maak mij grote zorgen over het ongelijke speelveld voor onze Nederlandse en Europese industrie, dit wordt mede ingegeven door de Inflation Reduction Act (IRA). President Biden heeft met deze regeling $ 369 miljard ingezet ten behoeve van de vergroening van de industrie in Amerika, door simpele belastingverlagingen en weinig bureaucratie oftewel ‘redtape’.

Europa zelf heeft absoluut onvoldoende antwoord hierop met de Net Zero Industry Act. Dit antwoord luidt kamers vol papierwerk, een tergend lange procedure van bijna een jaar en dan nog is de uitkomst onzeker of je überhaupt in aanmerking komt voor een subsidie.

Dit werd zelfs Macron te gortig, hij heeft op 16 mei een simpel antwoord gegeven op Amerika in de vorm van een belastingreductie van € 500 miljoen. Hoewel het bewonderenswaardig is dat Frankrijk meteen actie onderneemt, creëert ook dit weer een ongelijk speelveld. Het is belangrijk dat de Europese leiders van hetzelfde ‘hymn sheet’ zingen en komen met een eenvormig Europees antwoord. Zonder te veel redtape, retape, redtape en juist met een simpele belasting stimulans gaan werken. Dit is veel sneller en eenvoudiger dan het huidige Europese systeem.

Je kan er nu vergif op innemen dat Duitsland ook zijn industrie gaat stimuleren, zoals Frankrijk dat doet.

Het kan niet zo zijn dat wij blijven afwachten! De Nederlandse regering moet met een soortgelijk voorstel komen of het Europees aanpakken.

Oog voor de industrie

Tot slot nog een compliment aan de Denen. Er is in Denemarken veel meer draagvlak en oog voor de industrie. Men ziet welke waarde de sector toevoegt aan de maatschappij. In Nederland wordt de industrie verketterd en bijna met pek en veren het land uitgedreven. Terwijl deze zelfde industrie goed is voor 20% BBP, (TNO-rapport) en de grootste driver is voor innovaties. Bovendien wordt via onze industrie het geld verdiend om ons welvaartsysteem in stand te houden en het mogelijk te maken dat onze zorg in ziekenhuizen en onderwijs betaald kan worden.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten