Practice what you preach
IJssel Technologie wil de Nederlandse maak-, food- en procesindustrie concurrerender maken, door ondernemingen te adviseren en ze te ondersteunen in de uitvoering. Het bedrijf heeft de blik daarbij gericht op de toekomst. Hoe ziet de wereld van morgen eruit? Welke innovaties brengen de juiste flexibiliteit en efficiency om te blijven produceren in Nederland?
"Als je je klanten vooruit wilt helpen, dan moet je de vooruitgang zelf naar binnen halen. Door nieuwe inzichten en toepassingen zelf te gebruiken en te ervaren, leer je wat kansen biedt en wat niet", vertelt Bernard Arends, Regio Manager bij IJssel Technologie.
"En terwijl je je kennis deelt met de markt, is het zaak om de volgende stappen alweer gezet te hebben."
Op zoek naar de toekomst
Het is de uitdaging om te herkennen waar de toekomst ligt. "We volgden een sessie van FME over Smart Industry. Daar werd het Vaartmakersprogramma gepresenteerd, een geweldige kans om je eigen kannibaal te creëren en te doorgronden, om versneld te kunnen innoveren en de échte concurrentie voor te blijven", aldus Bernard.
Annemarie Mulder, Management Consultant bij FME, ging aan de slag om dit programma uit te rollen bij IJssel Technologie: "Ik trof een leergierige club mensen en een management team dat bereid was om alle lagen van de organisatie ruimte te geven. Ze wilden het avontuur aangaan, hun eigen grootste concurrent worden. Vrij denken, initiatief nemen, vooruit komen en liefst snel."
Versnelling
Bernard Arends, Regio Manager bij IJssel Technologie: "Het Vaartmakersprogramma heeft een versnelling gebracht in onze activiteiten rondom het thema smart industrie. Het heeft een sneeuwbaleffect opgeleverd; we zien de ideeën en inspiratie uit de sessies in steeds meer vormen terug.”
De business versnellen met Vaartmakers
Ze stelden een crossfunctioneel kannibaalteam samen en brachten alle innovatieve ideeën binnen het bedrijf samen. "In een eerste sessie hebben we het net opgehaald om alle aanwezige vernieuwende ideeën te verzamelen. Dat maakte de hoofden leeg voor de volgende ronde. Tijdens de tweede sessie – de Future Shock dag – kwam de echte energie los. We prikkelden het team om met radicale inzichten en plannen te komen en dat deden ze", vertelt Annemarie.
Bernard: "We bedachten hoe het bedrijf van de toekomst eruit zou zien en vonden manieren waarop we met nieuwe technologie om wilden gaan. Het ene idee was nog radicaler dan het andere." IJssel Technologie besloot te investeren. In diverse 3D-printers, in een drone, in een augmented reality bril. En er was commitment om met deze instrumenten te experimenteren.
Niet alleen denken, maar vooral durven doen
Het Vaartmakersprogramma heeft een sneeuwbaleffect veroorzaakt. "We investeren nu in een professionele drone die inspecties doet met infrarood", vervolgt Bernard. "We gaan werken aan een collaboratieve robot, waarmee je in het productieproces kunt samenwerken. We hebben een bedrijf dat gespecialiseerd is in trillingsanalyses en predictive maintenance overgenomen en we delen onze ervaringen met onze klanten."
Bernard gunt andere bedrijven ook zo’n versnelling. "Maar, als je het doet, dan moet je het ook echt doen. Niet alleen denken, maar vooral actie ondernemen. Koop zo’n printer, ga ermee aan de slag, koop zo’n bril, pas die toe. En, breng het verder dan het management alleen. Het is juist die verticale doorsnede van het bedrijf die het ‘m doet."