arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Revvity en enerGQ: Energie-efficiëntie voor een duurzamere gezondheidszorg

9 december 2024
Revvity en EnerGQ

In Groningen werken twee FME-lidbedrijven, Revvity en enerGQ, samen om het energieverbruik drastisch te reduceren. Deze samenwerking biedt niet alleen voordelen in termen van kostenbesparing en verminderde CO₂-uitstoot, maar draagt ook bij aan de oplossing van een groeiend probleem van netcongestie. Door slimmer om te gaan met het energieverbruik bij Revvity, kunnen ze gezamenlijk hun doel bereiken om duurzamer en efficiënter te opereren. Een voorbeeldrol voor de sector.

Jochem Bruggeman, operationeel directeur van Revvity Health Services B.V. in Groningen, werkt al twintig jaar bij het Amerikaanse bedrijf. Van oorsprong medisch bioloog, is hij in de loop der jaren doorgestroomd naar zijn huidige positie in het managementteam, waar hij zich inzet om de gezondheidszorg te verbeteren met technologieën die laboratoria ondersteunen bij het ontdekken van ziektes en ontwikkelen van geneesmiddelen.

Cruciale medische toeleverancier

De vestiging in Groningen van Revvity, een Amerikaans beursgenoteerd life sciences technologybedrijf, is gespecialiseerd in het leveren van benodigdheden en reagentia voor laboratoriumonderzoek. “Tijdens de coronapandemie zijn wereldwijd machines geplaatst voor DNA- en RNA-sequencing,” zo schetst Jochem een trend in de gezondheidszorg waar het bedrijf mee te maken krijgt. “Nu er meer genetisch onderzoek plaatsvindt met al die machines, kunnen wij de benodigdheden en reagentia leveren die dit mogelijk maken.”

"Als we laten zien dat we geld en energie besparen, gaat ons management wel mee"

Ook deze cruciale toeleverancier aan de gezondheidszorg heeft zijn energiekosten. “We werkten vroeger met een energieverbruik van één miljoen kilowattuur per jaar. Inmiddels is dat teruggebracht tot twee derde daarvan, terwijl onze productie is blijven groeien,” legt Jochem uit. Dit indrukwekkende resultaat is mede te danken aan de inzet van enerGQ.

Het start met inzicht

Rob Burghard, algemeen directeur van enerGQ, zet zich in om bedrijven te helpen bij het besparen van energie door inzicht te geven in hun energieverbruik. Volgens Rob begint energiebesparing met inzicht, door het energiegebruik vanaf de hoofdinstallatie tot op deelinstallatie en soms apparaatniveau  in kaart te brengen. “De energie die je niet gebruikt, hoef je niet op te wekken. Pas daarna kun je denken aan zonnepanelen,” benadrukt Rob, een visie die hij dagelijks in praktijk brengt bij klanten zoals Revvity.

"Het begint met inzicht. Energie die je niet gebruikt, hoef je niet op te wekken."

EnerGQ biedt bedrijven real-time monitoring, vaak gekoppeld aan productiedata en weersomstandigheden. Door het analyseren van deze gegevens en met behulp van machine learning kan enerGQ afwijkingen detecteren, storingen voorspellen en bedrijven helpen om efficiënter om te gaan met hun apparatuur. “Zo zien we in een ventilator weleens dat een V-snaar verslapt. Hierdoor verbruikt de installatie in eerste instantie minder energie, maar werkt de gehele installatie uiteindelijk minder efficiënt,” legt Rob uit. Door dit soort afwijkingen vroegtijdig op te merken, kan conditiegestuurd onderhoud worden toegepast, wat zorgt voor lagere energiekosten en een langere levensduur.

Minder energieverbruik, zonder concessies

Bij Revvity komt energieverbruik voornamelijk van cleanrooms, koelcellen en warmteopslagen, die essentieel zijn voor het productieproces. Zoals Jochem uitlegt: “Cleanrooms moeten continu binnen strikte marges gehouden worden qua temperatuur, luchtvochtigheid en stofdeeltjes. Ook voor warmte- en koude-opslagen geldt dat ze van oudsher niet altijd efficiënt in te regelen zijn.” Vroeger stonden de installaties continu aan, maar met enerGQ zijn er slimme oplossingen geïmplementeerd om energieverbruik te beperken. Een voorbeeld is de installatie van sensorgestuurde roldeuren die sneller openen en sluiten, waardoor er minder warmte verloren gaat wanneer de heftruck in- en uitrijdt. “Vroeger lieten we die deuren openstaan, wat op koude dagen leidde tot warmteverlies en op warme dagen extra koeling vergde,” vertelt Jochem. Dankzij deze en andere maatregelen heeft Revvity in de afgelopen vijftien jaar een aanzienlijke besparing kunnen realiseren op hun energieverbruik, zonder concessies te doen aan de kwaliteit van hun processen.

Dieper inzicht voor duurzame resultaten

EnerGQ helpt bedrijven als Revvity bij het optimaliseren van hun energieverbruik door een systeem van gedetailleerde monitoring en analyse. De gegevens worden verzameld op basis van real-time inzichten, KNMI-weergegevens en specifieke informatie over procesinstallaties. Dit maakt het mogelijk om baselines vast te stellen voor normaal energieverbruik en om vervolgens dieper te analyseren en te rapporteren waar gealarmeerde afwijkingen optreden en onderhoud noodzakelijk is

Rob legt uit dat enerGQ inmiddels kijkt naar de mogelijkheid om in de toekomst niet alleen monitoring en alarmmeldingen te bieden, maar ook om bedrijven te helpen met het aansturen van installaties voor maximaal rendement. “We creëren meerwaarde voor de klant door bijvoorbeeld aan te geven hoe apparatuur moet worden ingesteld voor een optimaal energieverbruik,” zegt Rob. Inmiddels is ook bij Revvity een aanzienlijke energiebesparing gerealiseerd, wat ook heel overtuigend werkt om het Amerikaanse moederbedrijf te overtuigen van de noodzaak voor verdere investeringen in duurzaamheid.

Samen naar een slimme, duurzame toekomst

Door de samenwerking tussen Revvity en enerGQ heeft Revvity zijn energieverbruik weten te reduceren van één miljoen naar 650.000 kWh, en wekt het bedrijf inmiddels zelf zo’n 220.000  kWh op via zonnepanelen. Jochem merkt terecht op: “Als we kunnen laten zien dat we geld besparen, gaat ons Amerikaanse management wel mee.” Dit illustreert hoe bedrijven dankzij slimme energiebeheeroplossingen steeds meer in staat zijn om hun duurzaamheidsdoelen te halen.

Deze  succesvolle samenwerking toont aan dat energie-efficiëntie niet alleen bijdraagt aan lagere energiekosten en CO₂-uitstoot, maar ook aan het verminderen van netcongestie en het efficiënter inzetten van industriële middelen. Het biedt een inspirerend voorbeeld voor andere bedrijven binnen FME en daarbuiten.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten