arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

STERK Werkgeverschap: De sleutel tot succes voor techbedrijven

22 januari 2025
Carolien van Blitterswijk

De technologische industrie heeft moeite om technisch talent aan te trekken en te behouden. FME heeft daarom het programma STERK Werkgeverschap opgezet. Dit helpt bedrijven nieuw talent te werven én bestaande medewerkers te behouden en ontwikkelen.

Carolien van Blitterswijk, programmamanager STERK Werkgeverschap bij FME, vertelt hoe dit programma bedrijven ondersteunt en hoe het zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.

Wat is STERK Werkgeverschap?

STERK Werkgeverschap helpt bedrijven in de technologische sector om beter met medewerkers om te gaan. Het bouwt voort op eerdere FME-initiatieven en richt zich op vijf pijlers: Samenwerking, Talentontwikkeling, Erkenning, Ruimte en Kracht.

"De pijlers dienen als concrete richtlijnen om werkgeverschap te verbeteren," zegt Carolien. "We maken ze concreet en meetbaar, zodat bedrijven weten waar ze staan en hoe ze kunnen verbeteren. Binnenkort publiceren we hierover inspirerende content op FME.nl." Dit maakt het voor bedrijven mogelijk te werken aan werkgeluk, vitaliteit en inclusiviteit.

De scan als startpunt

Een belangrijke stap binnen STERK Werkgeverschap is de gratis Werkgeverschapsscan, die bedrijven inzicht geeft in hun positie als werkgever. "Zo'n 15% van onze leden heeft de scan al ingevuld en is hiermee aan de slag gegaan," vertelt Carolien. De scan toont hoe bedrijven scoren ten opzichte van de benchmark en waar verbeteringen nodig zijn.

Een voorbeeld is een multinational in transportsystemen. Zij hebben door verbetering van de bedrijfscultuur en aandacht voor generatieverschillen minder moeite met het aantrekken van talent, zelfs in een krappe arbeidsmarkt.

Inclusief leiderschap als speerpunt

Inclusief leiderschap speelt een belangrijke rol binnen STERK Werkgeverschap. Het gaat verder dan traditionele leidinggevende taken: het draait om coaching, aandacht voor welzijn en het creëren van een inclusieve werkomgeving met diverse teams. "Leidinggevenden worden steeds meer coaches met oog voor hun medewerkers," aldus Carolien.

Bedrijven die deze aanpak hanteren, merken dat medewerkers zich meer betrokken en gewaardeerd voelen. Zo ook een producent van machines voor de aardappelverwerkende industrie. Zij zagen werkgeluk, productiviteit en creativiteit groeien dankzij inclusief leiderschap.

"Werkgeluk groeit door inclusief leiderschap”

Aandacht voor welzijn en werk-privébalans

Sterke werkgevers hebben ook oog voor welzijn en werk-privébalans. Een bedrijf dat draaideuren produceert, heeft een ‘family-first-policy’ ingevoerd. "Bij mantelzorgverlening krijgen medewerkers de ruimte om te doen wat nodig is, zonder vragen of oordeel," legt Carolien uit. Dit vergroot niet alleen het welzijn, maar ook de loyaliteit van medewerkers.

Generaties op de werkvloer: een uitdaging én kans

Het overbruggen van generatieverschillen op de werkvloer is een uitdaging waar veel bedrijven mee worstelen. "Bijvoorbeeld met werktijden. Oudere generaties werken vaak fulltime, terwijl jongere generaties meer waarde hechten aan flexibiliteit," zegt Carolien.

FME organiseert kennissessies waarin bedrijven oplossingen delen, zoals flexibele werktijden en ‘job carving’. Hierbij worden functies aangepast aan de vaardigheden en behoeften van medewerkers, wat helpt bij het invullen van vacatures.

Resultaten en toekomstperspectief

STERK Werkgeverschap heeft al veel bedrijven geholpen. "Sommige bedrijven ervaren nauwelijks problemen met het vinden van nieuw talent omdat ze goed voor hun medewerkers zorgen," vertelt Carolien trots.

FME blijft investeren in de ontwikkeling van tools, zoals de scan. Ook het organiseren van evenementen om bedrijven te inspireren blijft belangrijk. "STERK Werkgeverschap moet breed gedragen worden, van directie tot werkvloer," benadrukt Carolien.

Ook kleinere bedrijven kunnen met beperkte middelen stappen zetten. "Zoek niet naar het schaap met vijf poten, maar focus op vaardigheden en motivatie," adviseert Carolien. Door functies aan te passen via ‘job carving’ kunnen bedrijven flexibel omgaan met vacatures en geschikt talent aantrekken.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten