arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Techniekorganisaties dringen aan op versnelling led-vervanging: bureaucratie vertraagt transitie

2 oktober 2024
LED-verlichting

Door volledig over te schakelen op led-verlichting kunnen we nationaal jaarlijks de hoeveelheid energie besparen die gelijkstaat aan de jaarlijkse energieproductie van een kerncentrale. De verlichting op rijkswegen en in rijksgebouwen kan hier een groot deel van voor zijn rekening nemen. Daarnaast kan dit de netcongestieproblematiek verminderen en de investeringen in het elektriciteitsnetwerk verlagen. Energie die je met led bespaart, hoef je immers niet op te wekken en te transporteren.

Vier vooraanstaande organisaties uit de technieksector uiten in een gezamenlijke brief stevige kritiek op het trage tempo waarmee Rijkswaterstaat (RWS) en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) led-verlichting invoeren. Fedet, FME, de Nederlandse Licht Associatie (NLA) en Techniek Nederland verstuurden deze brief voorafgaand aan het commissiedebat Klimaatakkoord Gebouwde Omgeving op 3 oktober 2024. De vier organisaties roepen politici op om in te grijpen.

Motie

Centraal staat de vertraagde uitvoering van de motie van Tweede Kamerleden Suzanne Kröger (GroenLinks) en Joris Thijssen (PvdA), die in oktober 2023 is ingediend en aangenomen. Deze motie roept op om per 2025 alle verlichting op rijkswegen en in overheidsgebouwen te vervangen door energiezuinige led-verlichting. De huidige aanpak is echter te traag, met een beoogde dekkingsgraad van slechts 70% in 2028 of 2030. De sector bekritiseert deze traagheid en het feit dat er wordt gewezen op procedures en 'natuurlijke vervangmomenten'.

Energierekening overheid omlaag

Volgens de organisaties gaat hierdoor onnodig veel belastinggeld naar een aanzienlijk hogere energierekening voor de overheid dan noodzakelijk is. Bovendien laat de overheid de kans liggen om CO2-uitstoot te verminderen, terwijl de klimaatdoelen van Parijs algemeen bekend zijn. Wegafsluitingen hoeven geen serieus obstakel te vormen, omdat er buiten de spits op kleine delen van de weg gewerkt kan worden. Ook in overheidsgebouwen verloopt de transitie te traag. Hier wijzen de organisaties vooral op het feit dat men zich beroept op bureaucratische processen en onvoldoende actie onderneemt om energiebesparingen serieus te realiseren.

De sector helpt

De vier organisaties uit de technieksector dringen aan op een intensievere samenwerking met de overheid om hindernissen weg te nemen en de verduurzaming te versnellen. In hun oproep vragen zij de Kamer om Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf aan te sporen de motie serieus te nemen en hun voorbeeldfunctie te vervullen. Een groot deel van de potentiële nationale energiebesparing van 6,5 TWh kan zo via de overheid gerealiseerd worden. Experts van de vier organisaties staan klaar om workshops te geven, kennis te delen en te helpen bij de praktische uitvoering.
 

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten