arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Technische sectoren willen meer arbeidsmigranten kunnen aantrekken

4 september 2024
Installeren zonnepanelen

Belangrijke vraagstukken op het gebied van energietransitie en woningbouw kunnen we niet oplossen zonder voldoende technisch personeel. De technische sectoren willen daarom dat het makkelijker wordt om technici van buiten Europa aan te trekken. FME, Koninklijke Bouwend Nederland, Koninklijke Metaalunie, WENB en Techniek Nederland vinden dat het kabinet-Schoof daarom een vakkrachtenregeling zou moeten instellen.

Een vakkrachtenregeling maakt het eenvoudiger om mensen met een technische vooropleiding toe te laten tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Zo'n regeling bestaat onder meer al in Duitsland. Volgens de brancheorganisaties is een vakkrachtenregeling dringend nodig om te voorzien in de groeiende behoefte aan technisch personeel en om de maatschappelijke uitdagingen op het gebied van energietransitie en woningbouw aan te pakken. Daarnaast benadrukken de technische sectoren het cruciale belang van het behoud van de bestaande kennismigrantenregeling. Op woensdag 4 september debatteert de Tweede Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid over arbeidsmigratie.

Cruciale sectoren

Recent onderzoek van SEO Economisch Onderzoek laat zien dat er op dit moment een structureel tekort van 60.000 technici is. Dit tekort belemmert de bouw van nieuwe woningen en zet ook een rem op de energietransitie en de verduurzaming van de industrie.

Een internationale vakkrachtenregeling maakt reguliere, functionele en tijdelijke arbeidsmigratie van buiten de Europese Unie mogelijk voor cruciale sectoren, zoals de techniek. Zo'n regeling biedt een gecontroleerde en gerichte aanpak om technische vakmensen aan te trekken die niet onder de bestaande kennismigrantenregeling vallen. Een internationale vakkrachtenregeling maakt het mogelijk om grip te krijgen op migratie, terwijl tegelijkertijd beperkte arbeidsmigratie wordt ingezet voor sectoren die vitaal zijn voor de samenleving en de economie van Nederland. De technische sectoren vinden het belangrijk dat naast de internationale vakkrachtenregeling de bestaande kennismigrantenregeling overeind blijft.

Randvoorwaarden van de regeling

Een vakkrachtenregeling zou aan de volgende eisen moeten voldoen:

  • Circulair: De vakkrachten worden hoofdzakelijk in hun thuisland opgeleid en komen vervolgens maximaal vijf jaar werken in Nederland. Na deze periode keren ze terug naar hun land van herkomst, waar ze met hun kennis en ervaring kunnen bijdragen aan de lokale economie.
  • Gereguleerd: De regeling maakt het mogelijk om onder strikte voorwaarden tijdelijke werkvergunningen te verlenen aan technici van buiten Europa. Zo kan Nederland een deel van het arbeidstekort in cruciale sectoren oplossen.
  • Huisvesting: Werkgevers zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en huisvesting voor de arbeidsmigranten. Dat is een belangrijke voorwaarde voor het bestrijden van malafide uitzendbureaus.

Bestaande kennismigrantenregeling overeind houden

De technische sectoren vinden het belangrijk dat naast de internationale vakkrachtenregeling de bestaande kennismigrantenregeling overeind blijft. Via de kennismigrantenregeling is het op dit moment mogelijk om technisch talent naar Nederland te halen.

Aanvalsplan Techniek

De brancheorganisaties die deze oproep doen, werken al langere tijd samen in het Aanvalsplan Techniek. Met dat plan willen ze het tekort aan technische vakmensen aanpakken. Met de maatregelen in het Aanvalsplan willen de technische sectoren onder meer de instroom in technische opleidingen vergroten, de uitstroom verminderen en levenslang leren stimuleren. Ook doelgerichte arbeidsmigratie is onderdeel van het plan.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten