Technologische voorsprong essentieel voor Nederlandse welvaart
De technologische industrie draagt met haar innovaties en banen bij aan duurzame welvaart in Nederland en Europa. Door geopolitieke spanningen en een verstoord speelveld voor internationale bedrijven komt deze welvaart echter steeds meer onder druk te staan. Daarom roepen de Europese technologiekoepel Orgalim en FME de Europese Commissie en het Nederlandse kabinet op om Europa aantrekkelijker te maken voor de technologische industrie, investeringen en innovatie.
Theo Henrar, voorzitter van FME, waarschuwt: "Europa dreigt de aansluiting met Azië en de Verenigde Staten te missen. Zonder een sterke technologische industrie neemt ons verdienvermogen af, en op termijn ook onze welvaart." FME nam afgelopen week deel aan de Orgalim Council in Helsinki, waar deze oproep door Orgalim werd gedaan. Hiermee willen de Europese brancheverenigingen voor de technologische industrie bijdragen aan de agenda van de nieuwe Europese Commissie, die begin volgend jaar aan de slag gaat.
Europa raakt achterop
In 2024 zal het bbp van de EU naar verwachting slechts met 1% groeien, vergeleken met 2,4% in de VS en 3,2% wereldwijd. Lagere productiviteit is een belangrijke factor die bijdraagt aan de trage groei in Europa. In 1995 hadden de EU en de VS vergelijkbare productiviteitscijfers, maar vandaag ligt de Europese productiviteit ongeveer 20% onder die van de VS. De Europese levensstandaard, zoals we die kennen, zal daardoor voor een beslissende uitdaging komen te staan.
Orgalim en FME vinden dat de Europese Commissie de oorzaken van deze problemen moet aanpakken om van Europa, en met name Nederland, een aantrekkelijke plek te maken voor industrie, investeringen en innovatie. Deze boodschap wordt ook ondersteund in het recent gepubliceerde Draghi-rapport. Toch ziet FME dat Brussel en Den Haag blijven steken in woorden zonder concrete acties. FME en Orgalim vinden dat prioriteit moet worden gegeven aan de volgende punten:
- Verlaag administratieve lasten door wetten en regels te vereenvoudigen;
- Neem een leidende rol in onderzoek en innovatie;
- Versterk de samenwerking om één Europese markt te realiseren;
- Zorg voor een goed wetgevend kader voor digitalisering, ICT en AI;
- Verminder handelsbarrières;
- Zet in op een goed functionerend energiesysteem met hoge leveringszekerheid en concurrerende prijzen.
Duurzame welvaart
Een eerste stap is het aanpakken van de verstikkende regeldruk die onze industrieën zwaar belast. Tussen 2019 en 2024 heeft de EU 13.000 wetten aangenomen, waarvan veel nodeloos onduidelijk en onsamenhangend zijn. Deze wetten belemmeren de groei en productiviteit van onze industrieën. Ter vergelijking: in dezelfde periode heeft de VS op federaal niveau 3.500 wetten aangenomen. In recente brieven aan de Tweede Kamer heeft FME gepleit voor het afschaffen van de nationale CO₂-heffing, het verminderen van de MKB-lasten onder CBAM, en het herstellen van de 3%-norm voor investeringen in innovatie.
Brancheverenigingen voor de technologische industrie in heel Europa staan klaar om nauw samen te werken met wetgevers en toezichthouders bij het realiseren van ons gedeelde doel: duurzame welvaart. Wij roepen de EU-leiders op om de politieke moed te tonen die nodig is om de uitdagingen waarin Europa zich bevindt te overwinnen – voordat het te laat is.