arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

VMI pakt poleposition in bandenontwikkeling

Ledennieuws
11 mei 2021
Band

Formule 1-liefhebbers weten dat het hebben van de juiste band en strategie beslissend kan zijn als het gaat om winst of verlies. Ook voor VMI, dat de bandenbouwmachines ontwikkelt en als marktleider aan nagenoeg alle gerenommeerde bandenleveranciers over de wereld levert, is dit geen nieuws. De vergelijking van opereren in deze competitieve tak van sport is dan ook snel gemaakt.

Een autoband bestaat uit 20 tot 25 componenten die in een machine worden samengevoegd tot een band. De mate van automatisering in deze machines wordt steeds groter. In het verleden werden deze machines gemaakt door de bandenmakers. Nu richten zij zich op de compound en de samenstelling van de band, terwijl ze de machinebouw aan VMI Holland wordt overgelaten.

Het bedrijf, met het hoofdkantoor in Epe, heeft daarin een leidende rol in de wereld. Klanten én concurrenten kijken naar hun innovaties. De ontwikkelingen worden samen gedaan met de klant. 

Competitieve markt

Waar in de Formule 1 de eisen aan banden steeds hoger wordt voor een optimaal resultaat, geldt dit voor de 'gewone' markt net zo. En VMI kan dit goed volgen. Dat maakt dat de autobandenfabrikanten voor hen kiezen, soms ten koste van hun eigen machineontwikkeling. Het is een heel competitieve markt. De concurrentie komt dan van vooral Chinese bedrijven. Om dan toch de ontwikkeling van de machines goed en snel te doen, is de uitdaging.

PIXXEL

Bij de productie van een autoband worden meerdere lagen rubber al dan niet voorzien van nylon- of staalkoorden over elkaar heen aangebracht op een drum. De binnenste lagen geven de band de vereiste luchtdichtheid en draagkracht, de buitenste lagen zorgen voor bescherming, slijtage en grip. Sommige lagen moeten overlappen en andere lagen mogen dit slechts minimaal.

Elke laag heeft specifieke eigenschappen en een camerasysteem controleert deze tijdens het maakproces. VMI heeft daarvoor zijn eigen cameratechnologie ontwikkeld, VMI PIXXEL. Geheel klaar voor Industry 4.0, controleert deze of elke band aan de eisen voldoet, waarbij data tussen machines en software worden uitgewisseld.

De PIXXEL-camera’s meten tijdens het maakproces de verschillende onderdelen van de band. Deze geven het resultaat door aan het besturingssysteem van de machine, die vaststelt of dit goed is of niet. Zo proberen we in elke stap van het productieproces een camerasysteem te hebben. Voor kostenreductie is dat uitermate handig. Hoe sneller je weet of een autoband in orde is, hoe beter. Kwaliteitsdetectie wordt daarom steeds belangrijker.

Innovatie

Om aan die telkens hogere eisen te kunnen voldoen is innovatie belangrijk voor VMI. Het Gelderse bedrijf besteedt jaarlijks 5 procent van zijn omzet aan research & development. Met meer dan 150 R&D-medewerkers zijn daardoor al ruim 400 patenten geregistreerd.

De breedte van sommige materiaallagen kunnen relatief eenvoudig worden bepaald. Het te meten materiaal wordt tussen een camera en een ledbalk doorgevoerd. Het materiaal blokkeert een deel van het licht en hierdoor kan de camera de breedte van het materiaal bepalen. De camera’s zien ook steeds meer dingen die niet makkelijk te meten zijn, bepaalde deformaties van het rubber. Het menselijk oog ziet makkelijk een bobbel of onregelmatigheid, met een camera is dat een hele uitdaging.

VMI zet lasertriangulatie in om afwijkingen te ontdekken. Hierbij wordt 3D-beeld gemaakt van de onderdelen van de band door met een camera de positie van laserlijnen op die onderdelen te meten. 

Alsof dat niet uitdagend genoeg is, moet het camerasysteem ook werken bij de verschillende klanten en hun verschillende producten. Omdat alle banden zwart zijn, glimmen en je te maken hebt met verschillende compounds, kan wat bij de ene klant werkt, bij de ander voor een uitdaging zorgen. Maar net zoals in de altijd innovatieve en strategische Formule 1, blijft VMI innoveren om zichzelf te verbeteren.

Bron: Technisch Weekblad

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten