"We zijn getransformeerd van een productiebedrijf naar een echt kennisbedrijf”
In 2014 werd Jan Buis via een management buy in de nieuwe directeur en aandeelhouder van (toen nog) het bedrijf Mechatronics. Sinds die tijd is er veel veranderd, ze hebben zich gefocust op één specifieke productgroep, ze zijn hierin wereldleider geworden, ze zijn qua aantal FTE flink gegroeid en hebben hun naam veranderd naar RR Mechatronics. Jan Buis: “We zijn getransformeerd van een productiebedrijf naar een echt kennisbedrijf.”
Masters of Measurement
Mechatronics was een traditioneel mechatronisch bedrijf dat in 1986 was opgericht door twee ingenieurs Ron en Rob. Toen Jan en Aletra Capital Partners het bedrijf in 2014 overnamen, werd snel besloten dat de focus van het bedrijf geheel op de medische industrie gericht moest worden. Sindsdien wordt de naam RR Mechatronics gebruikt waardoor het bedrijf op internet veel herkenbaarder en dus vindbaar werd. RR Mechatronics ontwikkelt en produceert nu bloedanalyse-instrumenten. Jan: “We zijn marktleider op het gebied van bloedbezinkingstesten die ontstekingen aantonen. Wij zijn uniek doordat we dit geautomatiseerd meten volgens de gouden standaard daarvoor, zodat er nooit getwijfeld hoeft te worden aan de uitslagen van onze metingen.” Deze producten worden gebruikt door klinische laboratoria, universiteiten, technologische instellingen en OEM-partners over de hele wereld.
“Het is bijzonder om doorbraken voor patiënten voor elkaar te krijgen.”
Uitvinding van ‘Lorrca’
De innovatieve parel van RR Mechatronics is hun uitvinding om de ernst van sikkelcelziekte te meten. Dit gebeurt met de Lorrca Oxygenscan. Dit is wereldwijd een unieke meting die de vervormbaarheid van rode bloedcellen meet, terwijl het bloed in het instrument in beweging is en er zuurstof aan wordt onttrokken. Deze meting is samen met UMC Utrecht ontwikkeld en wordt wereldwijd gebruikt. Jan: “Het is bijzonder om doorbraken voor patiënten voor elkaar te krijgen.”
“Wij zijn als enige bedrijf ter wereld in staat om de ernst van deze ziekte te meten en te monitoren."
Belangrijke rol bij de behandeling van dodelijke sikkelcelziekte
“We hebben met academici en researchers uit verschillende landen om de tafel gezeten met de vraag wat voor uitvinding de ernst van sikkelcelziekte zou kunnen meten”, vertelt Jan. Nu dit is gelukt speelt de Lorrca een belangrijke rol bij de behandeling van de dodelijke sikkelcelziekte. Sikkelcelziekte is een erfelijke bloedziekte waarmee alleen al in Afrika dagelijks 1.000 kinderen worden geboren waarvan meer dan de helft al overlijdt voor het vijfde levensjaar. Wereldwijd lijden naar schatting 25 miljoen mensen aan sikkelcelziekte. Met name mensen in Afrika met een donkere huidskleur kunnen worden getroffen door sikkelcelziekte. “Als gesikkelde cellen gaan klonteren of de kleine haarvaten verstoppen, krijgen organen te weinig zuurstof. Dat kan leiden tot koorts en helse pijnen, maar ook tot onherstelbare orgaanschade. “Wij zijn als enige bedrijf ter wereld in staat om de ernst van deze ziekte te meten en te monitoren. De Lorrca Oxygenscan meet of de behandeling van sikkelcelpatiënten effectief is, zelfs nog voor patiënten zelf een verergering aan voelen komen", verklaart Jan trots.
R&D in coronatijd
Innovatie is en blijft een belangrijk speerpunt voor RR Mechatronics. Sinds de overname is het aantal medewerkers gegroeid van 33 naar 80. Ook het type medewerkers is sinds die tijd veranderd. Van voornamelijk medewerkers met een mbo+ opleiding, naar een divers personeelsbestand met een breder type achtergrond, van PhD, tot hbo en lbo. “Samen met ons R&D-team hebben we de afgelopen jaar veel patenten ontwikkeld. Helaas is de effectiviteit en de efficiency van R&D in coronatijd wel verminderd en vertraagd. Dat vereist specifieke aandacht. Innovatie is tenslotte de sleutel voor de groei van een modern medtech bedrijf.”