Zeker willen weten dat je talent blijft na de zomer? Tips voor leidinggevenden!
De schaarste op de arbeidsmarkt lijkt nu binnen alle sectoren groter dan ooit. Behoud van talenten in je team is daarom essentieel! Hoe zorg jij daarvoor?
Blog door Jolanda Nieberg, Bedrijfsadviseur FME
De zomervakantie breekt over een paar weken aan. De periode waarin de meeste van ons tijd nemen om af te schakelen. En vaak ontstaat dan ook een moment van reflectie. Ieder jaar tonen de cijfers over baanwisselingen een piek in september en oktober. Zorg dus dat je op tijd weet wat leeft bij je teamleden, zodat je daarop kan inspelen.
STERK werkgeverschap
Vanuit de NEA enquête (2021) en onze ervaringen weten we hoe medewerkers in onze sector denken over sterk werkgeverschap:
- Medewerkers willen door hun leidinggevende meer gestimuleerd worden om zich verder te ontwikkelen. Negen van de tien medewerkers vinden het belangrijk dat een leidinggevende hen inspireert om te leren en te experimenteren.
- Medewerkers willen graag dat hun skills benut worden. De kans is anders tien keer zo groot dat ze ergens anders een baan zoeken.
- Voor zes op de tien medewerkers is een goede balans tussen werk en privé belangrijker dan salaris.
- Medewerkers willen erbij horen, zich thuis voelen, zichzelf kunnen zijn. Voor iedereen van belang en cijfers tonen dat vooral extra aandacht nodig is hierbij voor medewerkers met niet-Nederlandse afkomst, vrouwen en jongeren.
- Medewerkers willen inbreng hebben, betrokken worden en blijven. En vooral meedoen op activiteiten/ projecten die ze kunnen beïnvloeden, danwel dicht bij hun werk staan.
In veel van deze aspecten ben jij als leidinggevende een belangrijke schakel. Voor het behoud van medewerkers heb jij een cruciale rol om knelpunten te signaleren, te weten wat er leeft en wanneer nodig actie erop te ondernemen. Maak hier tijd voor. En natuurlijk zijn er altijd andere urgente zaken. Echter tijd maken voor de dialoog met je teamleden is belangrijk. Stap dus niet in de potentiële valkuil van elke leidinggevende: geleefd worden door urgente zaken en daardoor geen tijd maken voor dat wat belangrijk is!
Heb je al een ontwikkelgesprek, functioneringsgesprek of wandelbila ingepland?
Hieronder vast een paar tips voor het voeren van de goede dialoog:
- Zorg voor een veilige sfeer en geef vertrouwen.
- Zorg dat je verbinding maakt. Investeer in een goede relatie. Durf je jezelf kwetsbaar op te stellen? Wat houd je collega bezig?
- Zorg voor duidelijke kaders en doelen én geef ruimte om mee te denken.
- En beloof geen gouden bergen als je het niet waar kunt maken!
Veel succes met de gesprekken. Mocht je verdere hulp nodig hebben, vanuit FME helpen we je graag bij het voorbereiden op de gesprekken en het werken aan behoud van je medewerkers. We spreken je graag!
STERK werkgeverschap scan
Hoe STERK sta jij als werkgever? Doe de krachtmeting en ontdek aan welke knoppen je kunt draaien om je werkgeverschap te versterken.
Doe de scan