Zo ga je om met krapte op de arbeidsmarkt
Op de vestiging van Material in Motion op het Fokker Logistics Park nabij Schiphol lijkt weinig sprake van de uitdagingen op de arbeidsmarkt. Met 55 nationaliteiten en een bijna gelijke man-/vrouwverdeling heeft HR-manager Harald Petry van Material in Motion diversiteit en inclusie volledig doorgevoerd op de werkvloer. Hij krijgt ook alle vacatures vervuld.
Bij FME-lidbedrijf Material in Motion bouwen 400 medewerkers aan de complete servers voor de datacenters van één van de grootste internet service providers ter wereld. Het betreft zeer nauwkeurig assemblage werk. Productie begint met eenvoudig voorgeboord plaatstaal en bouwpakketten van grote stalen behuizing, maar wordt al snel meer technologisch van aard wanneer de medewerkers de bekabeling, moederborden, CPU's en geheugenchips samenbrengen.
Tijdens een rondleiding bij Material in Motion door HR-manager Harald Petry ontdekken we hoe je uitdagingen op de arbeidsmarkt het hoofd kan bieden.
Het IKEA-model
"Bij alles wat we maken zorgen we voor het IKEA-model met heldere bouwinstructies," legt Petry uit. "Voor alle verschillende configuraties van trays en racks in datacenters hebben we accurate beschrijvingen met foto's. Mijn eerste advies om krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan zou dan ook zijn om al je stappen in het productieproces duidelijk en nauwkeurig te beschrijven, zodat het makkelijker wordt deze uit te voeren. Zo kun je meer mensen buiten je organisatie aantrekken om de verschillende taken uit te voeren."
“Zorg voor heldere Engelstalige instructies, want dan kun je veel mensen met een diverse achtergrond aantrekken.”
Wat volgens Petry verder opvalt is dat bedrijven wel een gelijke man-/vrouwverdeling willen, maar dat dat praktisch onhaalbaar is als je CV’s beoordeelt op opleiding en werkervaring. Petry: “Er komen nou eenmaal slecht 15% vrouwen van technische opleidingen in Nederland, daarom moet je iets anders doen om meer vrouwen in de techniek te krijgen. Dat start met je productieproces in te richten naar analogie van IKEA-meubels, op zo’n manier dat je mensen zelf kan opleiden om de taken in jouw productieproces uit te voeren.”
Kijk niet naar het CV
Als jouw productiemethode ertoe leidt dat je via het IKEA-model kunt produceren, kun je het tweede advies van Petry ter harte nemen. "Kijk niet naar het CV. Leid mensen zelf op. Zo kun je uit veel meer talent met diverse achtergronden op de arbeidsmarkt kiezen. Iedereen die wil werken, krijgt hier een kans. Als mensen bij Material in Motion starten, krijgen ze vijf tests op het gebied van veiligheid, gezondheid, de Engelse taal en een beetje technisch inzicht. Die moet je halen, en dat is het enige vereiste om hier aan de slag te kunnen. Vervolgens duurt het zo'n twee uur om alle handelingen voor één werkstation aan de productieband uit te kunnen voeren. Per werkdag gaan medewerkers op vier van die werkstations aan de slag."
Vervolgens kunnen mensen door ontwikkelen tot production lead of debugger. "Met name die debuggers, mensen die fouten in het eindproduct opsporen en verhelpen, vind ik fascinerend," Petry staat naast een rack met afgebouwde trays met CPU's en geheugenchips. Koelventilatoren staan te loeien op vol vermogen. "Hier geven we maximale rekenbelasting aan de chips. Vergelijk het met een load test bij mechanische installaties. Daar komt een rapport uit en als daar een foutmelding inzit, proberen de debuggers uit te zoeken waar het aan ligt. Valt het nog te verhelpen? Of is een hele zending componenten defect?"
“Leidt mensen zelf op, en geef ze doorgroeimogelijkheden”
Met name in die functies komt talent bovendrijven. Petry: “We zien bovengemiddeld veel vrouwen in QA, Testing en Debugging. En voor die functies hoef je niet persé een engineer of techneut te zijn. Logisch en analytisch kunnen denken is meestal al genoeg. Maar soms heb ik ook mensen aangenomen die naar Nederland zijn geëmigreerd en in hun vroegere thuisland een dubbele master of MBA hebben gehaald. Dat zie ik dan pas achteraf. Bijna ons volledige leiderschapsteam, inclusief onze Site Manager, is in de productie begonnen en ze zijn allemaal intern doorgegroeid. En dat is dan ook een hele grote aantrekkingskracht van ons bedrijf. Leid je eigen mensen op en geef ze doorgroeimogelijkheden."
Engels als voertaal
Veel mensen die naar Nederland emigreren spreken Engels. "Als je de pool om werknemers te vinden zo groot mogelijk wil maken, moet je simpelweg Engels als voertaal kiezen. Alle werkinstructies, e-mailverkeer en personeelshandboeken moeten in het Engels," aldus Petry. "Toch zie je vaak dat Nederlandse bedrijven vasthouden aan Nederlands. Zelfs grote gerenommeerde bedrijven eisen Nederlands vaak als voertaal, omdat voormannen en andere leidinggevenden nou eenmaal matig Engels spreken. Dat is een gemiste kans als je jouw vacatures niet vervuld krijgt."
Dit artikel kwam tot stand nadat Harald Petry dit blog van Hanneke Ackermann las en contact met ons opnam. Wil je aan de slag met diversiteit en inclusie om de arbeidsmarktkrapte te bestrijden? Neem dan contact met ons op.