arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Zo maak je van vertrouwen je kracht als werkgever

11 april 2025
Allard Droste

Bedrijfsvoering op basis van zelfsturing: weg met vaste werktijden en functieprofielen. Allard Droste, eigenaar van Ayuna, is een groot voorstander van vertrouwen in medewerkers. Ayuna is een beweging die mensen inspireert en verbindt door middel van evenementen, met als doel een wereld vol liefde en plezier te creëren. Bij het Rotterdamse staalbedrijf Aldowa bewees Allard dat dit voor indrukwekkende resultaten zorgt. Nu helpt hij andere organisaties om vertrouwen en zelfsturing toe te passen. Maar waar begin je? En hoe weet je of medewerkers dit niet misbruiken? Allard neemt je mee in zijn verhaal.

Van regels en controle naar verantwoordelijkheid en vrijheid

Toen Allard begon bij Aldowa, koos hij voor één ding: geloof. Geloof in zijn werknemers. Niet langer micromanagen en controleren, maar rekenen op het team. “Als je medewerkers vertrouwen geeft, ontstaat vanzelf verantwoordelijkheid. Mensen hebben behoefte aan ruimte om zelfstandig te werken en eigen keuzes te maken. Dat motiveert hen enorm,” geeft Allard aan. 

Binnen Aldowa verdwenen al snel overbodige regels en voorschriften naar de achtergrond. Allard herinnert zich wat dit opleverde: “Het ziekteverzuim ging drastisch omlaag, tot onder de 1%. Medewerkers werkten vaker 50 uur dan 40 uur. En dit deden ze uit passie en betrokkenheid, niet omdat het moest.”

Vertrouwen brengt resultaat 

Controle kost vooral energie, terwijl vertrouwen juist energie oplevert. Positieve energie die zorgt voor initiatief en creativiteit bij medewerkers. Allard deelt twee voorbeelden van zijn tijd bij Aldowa: “Joke deed vroeger receptietaken en schonk bij ons de koffie in. We merkten dat zij veel meer kon en zijn met haar gaan praten. Na een tijdje had ze de administratie van 25 miljoen euro onder haar hoede. En dan had je Ed. Hij maakte mockups voor klanten, iets wat niet in zijn takenpakket zat. Ook kocht hij een machine van € 300.000,-. Dat zou je niet verwachten van een productiemedewerker.” Door het geloof in hun kunnen maakte zij grote stappen, die ze anders misschien niet hadden gemaakt. 

Hoe ga je zelf aan de slag?

Allard geeft je een paar praktische tips om te beginnen:

  • Start in een klein team of project. Geef kaders en doelen mee, maar laat medewerkers zelf invullen hoe die bereikt worden. Evalueer en leer samen van de resultaten;
  • Vraag medewerkers wat ze nodig hebben om beter te functioneren. Welke obstakels kun je wegnemen, zodat zij optimaal kunnen presteren?;
  • Laat mensen fouten maken. Maak fouten bespreekbaar en benadruk dat leren mag. Vertrouwen groeit wanneer mensen zich veilig voelen om te experimenteren;
  • Zorg voor vertrouwen, geen wantrouwen. Voer niet constant checks uit en blijf weg van procedures die medewerkers beperken.
  • Vertrouwen betekent loslaten, niet negeren. Zorg dat je altijd beschikbaar bent om advies en hulp te geven waar nodig.

Zijn deze tips afhankelijk per branche? Allard is daar duidelijk over: “Nee, ik ben ervan overtuigd dat dit overal kan. Je hebt het over mensen, dat staat los van de markt waarin je actief bent.” 

Aan de slag: waar begin jij?

Ga aan de slag met de tips van Allard en zie wat vertrouwen jouw organisatie brengt. Toch nog niet helemaal zeker wat jouw bedrijf moet doen om te groeien in werkgeverschap? Doe de STERK werkgeverschap scan om te zien waar je nu staat, of neem direct contact op. FME denkt met je mee en helpt je de volgende stap te zetten. 

Sluiten