Zoek niet naar het schaap met vijf poten!
Maandagmorgen met mki
"Zoek niet naar een schaap met vijf poten, maar kijk naar ieders kwaliteiten en probeer die optimaal te benutten", aldus Jellard Koers, directeur bij Suplacon. Hij legt in een gesprek met FME uit dat hij het belangrijker vindt dat medewerkers betrokken zijn en dat ze de schouders er onder zetten. "Dat is belangrijker dan de juiste vooropleiding. Dat leren ze snel genoeg in de praktijk."
Naast het runnen van een bedrijf, heeft een ondernemer uit de middelgrote en kleine industrie (mki) ook de uitdaging om de juiste mensen aan zich te binden. Tijdens de derde editie van de Week van de mki staat het thema 'Werven en werken in de techniek' centraal. Jellard Koers deelt zijn visie op dit thema.
De maandag is een drukke dag voor Jellard. Hij begint de ochtend met een uur sporten, daarna gaat hij thuis aan de slag met de agenda en telefoon. Aangekomen op kantoor is het directieoverleg en daarna de lunch. ’s Middags maakt hij zijn rondje in de fabriek langs de vijf afdelingen om te kijken hoe het op de werkvloer gaat. Tegen het eind van de middag zijn er vaak nog bijeenkomsten van organisaties zoals FME en VNO.
Suplacon is gespecialiseerd in plaatbewerking op maat, in kleine en middelgrote series. Met een team van ruim 80 medewerkers leveren ze maatwerk in samengestelde producten en halffabricaten in staal, RVS en Non Ferro. Ook verzorgen ze oppervlaktebehandelingen en assemblage.
Leerbedrijf van het jaar
Suplacon is leerbedrijf van het jaar geweest voor het mbo in regio Noordoostpolder. Ze leiden binnen het bedrijf leerlingen voor uiteenlopende specialiteiten op. Zo kun je bij het Emmeloordse bedrijf aan de slag in richtingen als ict, logistiek, techniek, economie en administratie en dat op verschillende niveaus. Jellard licht enthousiast toe: "De prijs is een groot compliment voor mijn praktijkopleiders. We vinden het belangrijk om te investeren in individuen, het is fijn als dat wordt erkent."
"Ik heb in het verleden gezien dat mensen onnodig gedemotiveerd raakten en opgaven. Ik wil ieders capaciteit optimaal benutten."
Als FME vraagt of hij tips heeft voor andere directeuren is hij stellig: "Je moet mensen écht beter willen maken en dat ook uitstralen. Zelf heb ik in het verleden namelijk gezien dat mensen onnodig afgekeurd werden en daardoor opgaven. Iedereen is bij ons welkom en dan gaan we dienst capaciteiten maximaal benutten."
"Ik denk vooraf niet na of ik de mensen die ik opleid een baan kan bieden. Ik vind het een eer om mensen goed op te leiden. Als zo iemand dan elders een mooie leidinggevende baan krijgen die ik ze op dat moment niet bij Suplacon kan bieden, dan accepteer ik dat. Dat zie ik niet als een verlies, maar als winst! Immers, het mooie van weggaan is, dat je weer terug kunt komen."
De ideale medewerker
Een schot voor open doel voor Jellard: "Een ideale werknemer komt natuurlijk uit 0527, Emmeloord. We vinden niet alleen de verbintenis met de omgeving belangrijk, maar ook dat collega’s elkaar wat beter kennen. Daarnaast vind ik het erg belangrijk dat ons personeel niet rookt. Het derde wat meespeelt zijn de soft skills: wil een medewerker meedenken, kan hij out of the box denken, heeft hij belang bij ontwikkeling, is hij gretig om verder te komen? En bovendien moet hij of zij gezellig zijn, ik moet er op vrijdagmiddag ook het terras mee op kunnen."
"Ik vind het belangrijker dat iemand de schouders er onder zet dan dat iemand de juiste vooropleiding heeft."
Nieuw talent aantrekken
Jellard vindt het belangrijk om als werkgever onderscheidend te zijn. "Suplacon is erg modern, zowel qua bedrijfsvoering als qua huisvesting. Verder vinden we betrokkenheid erg belangrijk, onze sollicitatieprocessen zijn snel en transparant. We maken dingen ook niet onnodig moeilijk, als je bij ons past, dan laten we het weten. We spreken ons enthousiasme direct uit."
Enthousiast en een beetje trots vertelt Jellard over de ontwikkelingen van het hoofd ICT: "Hij kwam enthousiast binnen als 18-jarige stagiaire, kort daarna vertrok het afdelingshoofd van de afdeling en ontwikkelde de man in kwestie zich zo snel dat hij binnen twee jaar hoofd ICT werd."
Uitdagingen bij het werven van personeel
"We vinden het bij Suplacon belangrijk om eigen kanalen op de arbeidsmarkt te behouden en dus niet volledig afhankelijk worden van intermediairs. Eerder hebben we dat een beetje laten verwateren, maar nu zijn we dat meer naar ons toe aan het trekken." Tijdens de bijeenkomst in de Week van de mki op 25 september vertelt Jellard hier meer over tijdens de rondleiding.
De vijver moet groter
Ook bij Suplacon merken ze dat er een tekort is aan technici. "Technologie brengt ons verder, maar die boodschap moeten we bij de maatschappij nog vaker laten vallen. Techniek heeft de reputatie dat het moeilijk is en bèta. We moeten meer mensen aantrekken. We moeten mensen verleiden om in de techniek te werken. Ik heb voorbeelden genoeg waarin mensen met bijvoorbeeld een koksopleiding zich binnen no-time zeer succesvol ontwikkelen bij ons en wezenlijk bijdragen aan ons maakbedrijf."
"De vijver moet niet alleen groter, maar ook vrolijker en minder saai."