arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Ombouwen van machines: Substantiële modificatie en RNC (EN)

Publicatie

De maatschappij vindt een circulaire economie steeds belangrijker. Dat brengt de noodzaak met zich mee om machines een lange levensduur te geven en mogelijk om te bouwen voor andere toepassingen. Welke regelgeving, normen en certificeringen zijn uiteindelijk van toepassing? In deze recent geactualiseerde en Engelstalige handleiding voor OEM's, onderhoudsbedrijven en eindgebruikers zetten we dat op een rij.

Publicatie downloaden

    • FME-leden
      GRATIS
    • Niet-leden
      GRATIS

Modificatie van bestaande machines is een veel voorkomend vraagstuk dat voor de machinebouwers in Europa nog steeds een van de onduidelijke gebieden van naleving van de Europese regelgeving vormt.

Steeds groter belang

Modificatie van machines krijgt in de komende jaren een steeds groter belang in het kader van een circulaire economie die zich daarbij ook steeds meer richt op duurzame inzet en levensduurverlenging van de machine of de machineconfiguratie.

Uit de praktijk blijkt dat het blijvend voldoen aan de veiligheids- en gezondheidseisen tot nu toe veelal verschillend wordt bekeken; vanuit de Europese machinerichtlijn of vanuit het perspectief van de eindgebruiker die moet voldoen aan  de Europese richtlijn arbeidsmiddelen.

Praktische leidraad

FME heeft een praktische leidraad ontwikkeld voor FME-leden die machines bouwen met 10 uitgewerkte praktijkcases. Het document bevat ook onze Nederlandse visie hierop in Europees verband. 

Bij aanpassing van bestaande machines zijn een aantal partijen betrokken, zoals machinebouwers, gebruikers van machines en machinetechnici onderhoudsbedrijven, consultants, installatiebedrijven, componentenleveranciers en leveranciers van componentensystemen. De juridische gevolgen spelen ook een belangrijke rol bij ingrijpend aangepaste machines. Deze leidraad  richt zich ook op de verantwoording van partijen bij het modificeren van machines..

Kerngroep FME-RNCM

Binnen FME is de kerngroep van Machinebouwers FME-RNCM actief die de belangen van de machinebouwers behartigt op gebied van nationale en internationale regelgeving, standaardisatie en certificatie.

De FME kerngroep behandelt de Europese vraagstukken, ontwikkelt een visie op een aantal vraagstukken, zoals voor de nieuwe machineverordening en heeft in de afgelopen jaren ook een aantal publicaties ontwikkeld ten behoeve van een aantal onderwerpen en die ter beschikking staan voor FME-leden.

Als FME-lid en machinebouwer zijn er mogelijkheden om deel te nemen aan deze kerngroep. Neem contact op als je meer wilt weten.

Meer over RNC: Machinebouw

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten