Koeientoilet eindelijk officieel gecertificeerd
Volgens Wageningen Universiteit & Research (WUR) is ongeveer 90% van de ammoniakemissie afkomstig uit de landbouw, waarvan 32% uit de melkveesector. Hanskamp werkt sinds 2016 aan een revolutionair systeem dat kan bijdragen aan het oplossen van dit ammoniakprobleem in de melkveesector. Zij hebben een vrijwillige en automatische urineersysteem voor koeien ontwikkeld.
Henk Hanskamp, oprichter en algemeen directeur van Hanskamp: “Het CowToilet vangt de urine van de koe separaat op. Hierdoor komt de urine niet bij de vaste mest terecht, en wordt er aanzienlijk minder ammoniak gevormd. Hiermee wordt het ammoniakprobleem bij de bron aangepakt en wordt bijgedragen aan de verduurzaming van de melkveesector.”
Verduurzaming van de melkveesector
Het innovatieve CowToilet is een automatisch en vrijwillig urineersysteem. Het koeientoilet maakt gebruik van een natuurlijk zenuwreflex dat een plasneiging bij de koe veroorzaakt. Deze eeuwenoude techniek is geautomatiseerd door dit toilet. Het koeientoilet wordt op een speciaal krachtvoerstation in de melkveestal geplaatst.
De werking
Na het eten van haar brok, wordt de koe gestimuleerd om in het toilet te plassen. Het toilet wordt op de banden van de uier van de koe geplaatst en beweegt zachtjes mee met de koe. De techniek zoekt de zenuw, tikt deze aan en veroorzaakt een zenuwreflex waardoor de koeien gaan plassen. De urine wordt opgevangen in het reservoir van het CowToilet en wordt daarna afgezogen en apart opgeslagen. Daarna spoelt het toilet door. “Koeien zijn bovendien gewoontedieren, zegt Henk. “Daarom weten ze na verloop van tijd dat ze na het eten van krachtvoer moeten plassen.”
Hoe ontstaat ammoniak?
Ammoniak ontstaat wanneer de ureum uit de urine van melkvee chemisch reageert met de urease uit de mest. Ammoniak stijgt op en vliegt de stal uit, dit kan in de natuur neerslaan waardoor er grote hoeveelheden stikstof op de grond terechtkomen. Planten kunnen dit niet allemaal opnemen, waardoor het overtollige ammoniak wordt omgezet in nitraat, wat de bodem verzuurd. Verzuring van de bodem is slecht voor de biodiversiteit en tast het grondwater aan. In hoge concentraties kan het ook schadelijk zijn voor mens en dier.
Eindelijk officieel gecertificeerd
Het CowToilet wordt uitgebreid door de WUR getest op de Dairy Campus in Leeuwarden. Op 2 juni 2021 is de CowToilet officieel gecertificeerd en is deze op de zogeheten RAV-lijst terecht gekomen. “Deze certificering is zeer belangrijk, omdat veehouders alleen willen investeren in technologieën en systemen die bewezen bijdragen aan een beter klimaat.”
Gezonder stalklimaat en minder stank
Het voorkomen van ammoniak in de stal van melkvee door gebruik van het CowToilet geeft een gezonder stalklimaat en minder stank. Dit is fijn voor de veehouder en ook beter voor het vee. Ammoniak in hoge concentratie kan irritatie geven aan slijmvliezen, ogen en longen. Dierenarts Jan Dierenarts Jan Velema ziet op het gebied van dierenwelzijn geen enkel bezwaar. Integendeel. “De stal blijft schoner en droger”, zegt hij. “Verminderd vocht op de vloer betekent betere klauwgezondheid.” Daarbij wordt voorkomen dat urine terug spettert tegen de benen van het melkvee.
Win-win situatie: nog gerichter kunnen bemesten
“Door de zuivere manier van scheiding met het CowToilet kunnen veehouders en akkerbouwers veel gerichter bemesten, wat ook weer goed is voor het milieu”, aldus Henk Hanskamp. Nu kunnen verschillende sneden gras beter bemest worden met de urine, mest of een combinatie van urine en mest. Urine kan zelfs gebruikt worden als vervanging van kunstmest, voor het opwekken van ‘gele’ stroom of dienen als bron voor waterstof. Dit past goed in de kringloop.
Gouden Innovatie Award
Het CowToilet is in februari 2021 door de toonaangevende vakbeurs EuroTier bekroond met een gouden Innovatie Award. Met deze prijs heeft het CowToilet internationale waardering voor het innovatieve systeem om mest en urine al bij de bron (de koe) te scheiden.
Gezonde en stressvrije koe presteert optimaal
Henk: “We werken vanuit Doetinchem met een team van 25 gedreven mensen, elke dag aan het bevorderen van een rendabele en toekomstbestendige melkveehouderijsector.” We streven er met Hanskamp naar om technische hulpmiddelen te ontwikkelen voor meer arbeidsgemak voor de veehouder. Ook zijn we ervan overtuigd dat een koe die gezond is en vrij is van stress, optimaal kan presteren. Daarom ontwikkelen wij producten op het gebied van diergezondheid en dierenwelzijn. Dit resulteert in een goed presterende en duurzamere veestapel. De focus op meer arbeidsgemak, hogere diergezondheid en een beter dierenwelzijn, vertaalt zich voor de veehouder bovendien weer in een beter bedrijfsrendement.