Aan de slag!
Donderdagmiddag 17 juni was het zover. Tijdens de Algemene Ledenvergadering heb ik letterlijk en figuurlijk de FME-voorzittershamer van Ineke overgenomen. Toen ik gevraagd werd als voorzitter van FME, vond ik dat een grote eer. Ik heb een groot hart voor de Nederlandse technologische industrie en tijdens mijn loopbaan bij Tata Steel heb ik altijd nauw samengewerkt met FME.
Blog door FME-voorzitter Theo Henrar
Ik heb nu ontzettend veel zin om aan de slag te gaan en om FME-leden te ondersteunen bij het ondernemen en hen met elkaar en met andere partijen te verbinden binnen deze dynamische en innovatieve sector. De technologische industrie is immers een belangrijk en kloppend hart van de Nederlandse economie. De bedrijven in deze sector bieden nieuwe technologische oplossingen voor veel maatschappelijke problemen waar we voor staan. Samen bieden we werkgelegenheid aan maar liefst 220.000 medewerkers en draaien we € 108 miljard omzet, waarvan € 51 miljard geëxporteerd wordt. Dit is maar liefst een zesde deel van de totale Nederlandse export!
"Als voorzitter van de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie zal ik mijn uiterste best doen om deze synergie te versterken, zodat we samen nog meer waarde toevoegen aan de Nederlandse economie."
Onlosmakend ecosysteem
De soorten aangesloten bedrijven bij FME lopen uiteen. Van technostarters en middelgrote en kleine industrie (mki) tot grote industrie en multinationals. Deze bedrijven vormen samen een onlosmakelijk ecosysteem in Nederland. Niet alleen zijn toeleveranciers en OEM’ers sterk van elkaar afhankelijk, ook werken veel diverse bedrijven met elkaar samen om nieuwe producten te ontwikkelen en internationaal te vermarkten. Als voorzitter van de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie zal ik mijn uiterste best doen om deze synergie te versterken, zodat we samen nog meer waarde toevoegen aan de Nederlandse economie. Inmiddels heb ik digitaal en fysiek kennis gemaakt met de eerste FME-leden. Wat werken we toch voor een geweldige sector! Ik kijk ernaar uit om met nog meer (mki-)lidbedrijven kennis te maken, om zo een nog beter beeld van de verscheidenheid van de FME-achterban te krijgen.
Uitdagingen aanpakken
Onze sector staat echter ook voor grote uitdagingen. We hebben we een gillend tekort aan medewerkers, om internationaal voorop (te blijven) lopen moeten we met z’n allen aan de slag met het digitaliseren van producten en productieprocessen, en moeten we de industrie verduurzamen. De techsector is vanaf 1990 tot 2015 gemiddeld met 3% per jaar is gegroeid. Desondanks hebben we de uitstoot van broeikasgassen in de onze industrie met bijna 20% laten afnemen. Toch zijn we er nog niet. Er moet nog meer gebeuren om de 49% reductiedoelstelling in 2030 te behalen. Dit kan door bijvoorbeeld energiebesparing, maar ook door het plaatsen van zonnepanelen op daken, door onze productieprocessen verder te vergroenen en materialen te hergebruiken. Ook voor de zorg kunnen door het toepassen van technologische innovaties verbeterslagen plaatsvinden. Deze kunnen de kwaliteit van leven voor mensen verbeteren, het werk voor zorgprofessionals verlichten, en bijdragen aan het oplossen van het personeelstekort. Bovendien kunnen deze investeringen zichzelf terugverdienen in de vorm van kostenbesparingen in de zorgketen.
Graag ga ik samen met leden en andere organisaties en instellingen aan de slag om deze uitdagingen aan te pakken. Ik weet zeker dat we gezamenlijk komen op vindingrijke oplossingen.