arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Ontdek technologie via tv-programma Anna's Brains

27 augustus 2021
Anna's Brains

De mogelijkheden van technologie ontdekken met uitdagende opdrachten in de klas aansluitend op het tv-programma Anna’s Brains.

Nu de scholen weer van start gaan is het belangrijk dat er in het onderwijs direct aandacht is voor de kansen en mogelijkheden van technologie. Daarom hebben UpgradeNL, VPRO en FutureNL een lespakket ontwikkeld dat aansluit bij het nieuwe tv-programma Anna’s Brains. Met acht uitdagende lesopdrachten die aansluiten bij de afleveringen van het programma maken leerlingen uit groep 7/8 (basisonderwijs) en klas 1/2 (voortgezet onderwijs) kennis met technologie als pratende computers en realtime data over luchtvervuiling. Ook gaan zij zelf aan de slag, onder andere met het bouwen van een hologram, een 3D-ontwerp, toffe proefjes en het schrijven van een algoritme. Zo maken wij leerlingen enthousiast voor (een toekomst in) technologie!

Over Anna’s Brains

Kun je een auto opladen met de bliksem? Waarom is er nog geen zelfrijdende fiets? Is het mogelijk om op lucht te surfen? Wetenschapsjournalist Anna Gimbrère werpt in het populair wetenschappelijke Anna’s Brains alles in de strijd om dit soort prikkelende vragen van bekende Nederlanders te beantwoorden. Samen met een team van jonge uitvinders en wetenschappers zet ze wetenschappelijke kennis, lef en creativiteit in om tot spectaculaire antwoorden te komen. Net zoals in de wetenschap is ieder proces er een van vallen en opstaan en is het resultaat altijd de moeite waard. Maar of de BN’ers dan ook echt tevreden  zijn met de bijzondere oplossing die Anna en haar brains hebben bedacht, moet blijken. Het VPRO-programma Anna’s Brains is vanaf maandag 30 augustus wekelijks te zien om 20.25 uur op NPO3.

Gratis Digi-doener opdrachten aansluitend op de afleveringen van Anna’s brains

Bij iedere aflevering (8) van Anna's Brains heeft FutureNL een uitdagende Digi-doener opdracht ontwikkelt rondom digitale vaardigheden, burgerschap, technologie & ethiek waar leerlingen zelfstandig mee aan het werk kunnen. De leerlingen maken kennis met de eeuwenoude origami kunst, pratende computers, wereldwijde realtime data over luchtvervuiling en gaan zelf aan de slag met onder andere het maken van een hologram, een 3D-ontwerp, toffe proefjes en het schrijven van een algoritme. De lesopdrachten zijn gekoppeld aan de vakken natuur, wetenschap & techniek. 

Docenten kunnen gebruik maken van de beknopte handleiding en de Digi-slides voor een plenaire klassenstart en afronding, maar dat hoeft niet. De opdrachten zijn klaar voor gebruik en zelfstandig te maken. 

 

Initiatief

Digitale en technische skills worden in de toekomst steeds belangrijker. Het is dan ook van belang dat er in het onderwijs meer aandacht is voor de kansen en mogelijkheden van technologie. Daarom bundelen VPRO, UpgradeNL en FutureNL hun krachten met dit initiatief. UpgradeNL is een initiatief van FME om zoveel mogelijk mensen in Nederland enthousiast te maken over (een toekomst in) technologie.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten